Aiapidaja kõige olulisem töö tuleb ära teha juba enne hooaja algust

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Lumi sulab ja homme algab kevad ning aiapidajate näpud juba sügelevad. Kuid enne, kui päris tõsiselt aias tegutsema asuda, tuleb ära teha aiapidaja kõige olulisem töö: planeerimine.

Paljud aiaomanikud kurdavad aiandusfoorumites, et ei saa ega saa kuidagi oma aeda hästi toimima, sest midagi oleks nagu ikka puudu. Nii tegutsetaksegi natuke ühe, natuke teise asja kallal ilma, et tervikuga kusagilepoole liigutaks. 

Selleks, et säärast häda vältida, soovitab portaal Real Simple alustada aiapidaja kõige tähtsamast tööst ehk planeerimisest. Korralik plaan tuleb paika panna juba enne, kui maa piisavalt tahenenud, et kevadine riisumine ära teha. 

Plaanis peaksid sisalduma hooajaks pandud eesmärgid ja need oleks mõistlik hoolega läbi mõelda, et endale seataks suuremaid sihte kui tegelikkuses saavutada on võimalik: see tekitab ainult frustratsiooni ja käegalöömise tunnet. Pigem pane plaani kirja vähem asju, kui selgub, et kõik on tehtud ja suvi veel kestab, saab neid tasapisi juurde lülitada. 

Puntkid, mida plaani pidamisel arvestada: 

  • kevadised hooldustööd - neid ei saa tegemata jätta
  • uued peenrad - kuhu, kui suured, mis taimed sinna lähevad? Vajab kindlasti ka täpsemat peenraplaani ja eelarvet.
  • uued aiarajatised - kas on plaanis midagi rajada ja kui, siis mida? Koosta eelarve ja vaata, kas see mahub tervikuna plaanidesse või tuleb jaotada kahele hooajale. Näiteks välikööki ei pruugi ühe suvega tervikuna valmis jõuda. 
  • hooaja lõpetamise tööd - ka selleks, et aed talveunele sättida, tuleb aega võtta. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles