Kinnisvara hindaja: napp ettevalmistus võib hindamisprotsessi pikale viia

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hindaja soovitused kinnisvara sujuvaks hindamiseks.
Hindaja soovitused kinnisvara sujuvaks hindamiseks. Foto: Shutterstock

Hindamisteenuse tellijate ettevalmistus on tihtipeale ebapiisav, tingides hindamisteenuse venimise. 

Hindamisteenuse tellijatel on reeglina väga kiire oma vara hinnastamisega, mistõttu proovitakse hindamine kibekiiresti, ilma suurema lisakuluta, ühele poole saada. 

Hindamistellimuse esitamisel soovitab Domus Kinnisvara hindaja Mihail Važnõi esmalt lähteülesanne paika panna. Selleks aga tuleb vastata hindaja esitatud küsimustele ning seada valmis kõik kinnisvaraga seonduvad dokumendid. 

«Nendeks võivad olenevalt varast olla vara plaanimaterjalid-joonised, erikasutusõiguse kokkulepe, ehitusprojekt-muudatusprojekt, ehituskalkulatsioon, detailplaneering, üürilepingud jms,» seletas Važnõi. Ebapiisav ettevalmistus on tema sõnul peamiseks põhjuseks, miks hindajate töö venib.

«Tihtipeale tekib olukord, kus hindaja küsib teatud dokumenti vara ülevaatusel, seejärel hakatakse alles selle peale mõtlema ning alustatakse otsimisega,» lisas ta. Samuti tuleks hindajale võimaldada juurdepääs kogu vara ulatuses, seejuures kontrollida ka seda, kas kõikvõimalikud võtmed üldse olemas on. 

«Lisaks ei tee paha ülevaatuse ajaks üleliigsed asjad ära panna ja pisut koristada, kuna hindajal on kohustus varast pilte teha,» rõhutas Važnõi, pannes inimestele südamele, et need kindlasti midagi maha ei varjaks.

Loe kinnisvara hindamisest veidi rohkem Domus Kinnisvara blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles