Euroaluste koduaias kasutamisega tuleb olla äärmiselt ettevaatlik

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Euroalused on isetegijate viimase kümne aasta suurte lemmikute hulgas, sest neist on lihtne meisterdada loendamatul hulgal esemeid nii tuppa kui õue. Nende tarvitamisel peaks tegelikult aga olema äärmiselt ettevaatlik. 

Kuigi euroalused on väga heaks toorikuks arvukatele isetegemisprojektidele, ei sobi mitte kõik neist kasutamiseks juhtudel, mil neist valmistatud esemed on otseses kokkupuutes näiteks toiduks kasvatatavate taimedega, vahendab portaal The Gardener.

Suur osa euroalustest on töödeldud kahjulike ainete, näiteks pestitsiidi metüülbromiidiga, mis on Euroopa Liidus tunnistatud tervist kahjustavaks kemikaaliks. Selle kõrvaltoimed on näiteks viljakusvõime vähenemine ja loote arenguhäired. 

Kuna muld korjab endasse kõik ümbritsevas keskkonnas leiduvad kemikaalid, ei maksaks euroalustest enne nende põhjalikku taustakontrolli kindlasti peenrakaste valmistama hakata, kui on plaan kastides endale toitu kasvatada.

Euroaluste valmistamisel seda ainet alates 2005. aastast küll ei kasutata, kuid endiselt on ringluses arvukalt vanu aluseid, mis sellega töödeldud on. 

Foto: Shutterstock

Kuidas ära tunda, kas euroaluse kasutamine on ohutu:

  • Igal euroalusel on peal templilaadne märgistus: seal võib olla kiri EUR, EPAL või HT. 
  • EPAL-märgistusega alused on kasutamiseks ohutud, need ei ole töödeldud mürgiste puidukaitsevahenditega.
  • Kõige kindlam on märgistus HT - see tähendab, et alused on heat treated ehk töödeldud ilmastikukindlaks tervisele ohutu kuumutamistehnoloogiaga. 
  • Kindlasti tuleb kasutamiseks välistada alused, millel on märge MB - need on immutatud pestitsiide sisaldava puidukaitsevahendiga.
  • Kui aga su euroalustel on kahtlased laigud mõnest ainest ja sa ei tea, millega on tegu, ei maksaks neid hoolimata märgistusest toidu kasvatamiseks kasutada. Võimalik, et nendel on veetud lekkinud kemikaale, mis tervisele siiski ohtlikud.

Allikas: Instructables.com

Kõik kahtlase välimusega, puuduliku või ohtliku märgistusega euroalused kogu kokku ja vii jäätmejaama - neid ei tohi ka lõkkes põletada. Samuti ära kasuta neid siseruumides mööbli valmistamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles