Fotod: kartulipõllule ehitatud kodud koguvad ülemaailmset tähelepanu (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: inhabitat.com

«Põllumaja» on Eestis kehva maiguga sõna uusarenduse kohta, mis suure kvaliteediga silma ei paista. Aga põllule, suisa kartulipõllule, võib ehitada ka suurepärase kvaliteediga kaasaegseid kodusid.

Amsterdami arhitektuuribüroo SLA ehitas Hollandis ühe hektari suurusele kartulipõllule üheksa omavahel ühendatud kodu, kirjutab Inhabitat. Tegemist on niiöelda kommuunikoduga, mille asukateks inimesed, kes otsisid võimalust jätkusuutliku elustiili viljelemiseks. 

Kõik sai alguse ühe mehe, Frode Bolhuisi soovist luua oma unistuste kodu. Kuna mehe eelarve jäi napiks, otsis ta kaheksa mõttekaaslast, kelle kaasabil sai projekt ka ellu viidud.

Foto: inhabitat.com

Nii valmiski endisele kartulipõllule maja, milles on üheksa kodu. Igal perel on majas 160-ruutmeetrine kodu. Naabritega kahasse on üks suur terrass ja ühiselt haritakse ka köögiviljaaeda.

Arhitektuuribüroo teostatud on ainult maja välisilme. See, milline iga kodu seespoolt välja nägema hakkas, jäi uute elanike otsustada. Suures osas oli selline otsus samuti tingitud piiratud eelarvest, millega hakkama tuli saada. 

Foto: inhabitat.com

Maja kavandamisel ja ehitamisel on igal sammul silmas peetud säästlikku elustiili ja maja on väga energiatõhus. Seda hoolimata sellest, et suure osa välisseintest moodustavad klaaspinnad. 

Vaata rohkem SIIT. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles