Heki pügamise peen kunst algab aususest iseenda vastu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Tehnika valikul jutub tihtipeale nii, et aiaomanik ei oska oma vajadusi täpsemalt hinnata ja teeb ostu toote hinnanumbri alusel, tegelikkusel võivad aga inimese jaoks teised plaanid olla.

Hekkide ja ilupõõsaste pügamise vajadus ja sagedus sõltuvad liigist. Mõnda hekitaime võib lasta ka vabakujulisena kasvada, mõnda on vaja nelja kuni kuue aasta järel tagasi lõigata, rääkis Sesoon aiakeskuse peaadnik Raigo Roosve. Selleks, et töö sujuks libedalt ning suuremate viperusteta, tuleb aga juba poes silmad ning meeled lahti hoida.

Spetsiaaltööriistade valikul soovitab aiatehnika ja metsatehnika müügi ning hooldusega tegeleva ettevõtte Reginett OÜ juhatuse liige Jaan Lusikas olla enese vastu aus ning tegelik olukord, ilma ühegi ilustuseta, müügispetsialistile serveerida.

«Ka kümmet jooksvat meetrit puitunud ja aastaid hooldamata heki pisikese elektrihekilõikuriga iseseisvalt pügama asudes tekib tihti olukord, kus lõpptulemuseks masin kahjustatud ja töö pooleli on,» nentis ta. Lehtpuuhekkide pügamisel on lisaks hekilõikurile tema sõnul veel üks väärt abimees – lehepuhur.

«Pärast lõikustööd soovitame heki puhuriga «läbi» puhuda, et eemaldada lõikejäätmed heki seest,» ütles Lusikas. See tagab kauni ja esteetilise tulemuse, kuna ükski kolletav leht ei jää nädalate-kuude möödudes vaataja silmi häirima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles