Lihtsad näpunäited: kuidas valida õige pintsel?

Copy
Foto: Anza

Värvimistöödeks on enamasti vaja pintslit või rulli, ent kaupluses maalritarvete riiuli ees seistes võib silme eest kirjuks lüüa ja tekkida kimbatus, sest valik on tõepoolest väga lai.

Üldiselt võib pintslid jagada sise-, väli- ja eritööde pintsliteks.

Sisetööde pintslid on laiusega 50-100 mm ning on oluline, et pintsel jätab ühtlase sileda jälje.

Välitööde pintsli puhul on oluline väga hea mahutavus ja vastupidavus. Nende laius on tavaliselt 75-120 mm.

Eritööde pintslid on näiteks pika varrega radiaatoripintsel, ümar aknapintsel, eriti lai lakipintsel vms.

Kaldes harjasega pintsliga saab väga täpselt värvida näiteks liistu või nurka
Kaldes harjasega pintsliga saab väga täpselt värvida näiteks liistu või nurka Foto: Anza

Pintsleid valmistatakse naturaalsetest ja sünteetilistest harjastest või kombineeritakse neid materjale omavahel. Naturaalsetest harjastest pintslid on tavaliselt valmistatud pikakarvaliste Hiina sigade karvkattest ning nende kvaliteet sõltub regioonist, kus sigu kasvatatakse. Harjaseid võib olla musti või beežikaid, kuid värvus kvaliteeditaset ei näita. Naturaalse harjaste puuduseks on see, et vees seistes need punduvad ja lähevad harali, mistõttu ei soovitata neid kasutada veepõhiste värvidega.

Pintsli kvaliteet võib olla väga erinev ning mõni võib ohtralt karvu ajada. Võrreldes sünteetilise harjasega on naturaalne harjas vähem vastupidav, ent heaks omaduseks on kõrge temperatuuritaluvus ja harjase otste naturaalne hargnemine, mis pehmendab pintslijälge. Siiski eelistatakse pigem sünteetiliste harjastega pintsleid.

Sünteetilise harjasega pintslid on väga vastupidavad, kvaliteet on ühtlane ja need sobivad kõikidele värvitüüpidele. Samuti saab neid pidevalt edasi arendada. Kombineeritud harjastega pintslites on kombineeritud naturaalse ja sünteetilise harjase head omadused.

Milline on hea pintsel?

Pintsli harjased peaksid olema ühtlaselt koos ja mitte harali. Hea nipp pintsli kvaliteedi testimiseks on see vastu põske panna. Kui vajutus on pehme, siis jätab pintsel ka ilusa pehme jälje.

Foto: Anza

Pehmema värvijälje jätab ka pikemate harjastega pintsel. Pintsli ots peab olema kooniline ehk harjased koonusena tipust ära lõigatud.

Pintsli metallosad peaksid olema roostevabast terasest, et need ei hakkaks veega kokkupuutel roostetama. Väga oluline on ka käepideme kuju, mis peab tagama, et pintslit on mugav käes hoida ning sellega töötada. Kvaliteetse pintsli käepide on pehmemast kummist ja täpselt käe järgi, nii et värvides käsi ei väsi niipalju. Osadel pintslitel on ka purgi külge riputamise süsteem ning kinnitada saab ka pikendusvart. Töö edeneb kiiremini, kui pintsel mahutab rohkelt värvi. Kvaliteetsetel Anza pintslitel on metallümbrise sees tühimik, mis toimib nn värvitaskuna. 

Välitööde pintsleid on sirge või kaldega käepidemega, mis muudab pintseldamise tunduvalt mugavamaks. Uudse lisana on Anza Platinum Angled välitööde pintslil spetsiaalne kork, mis hoiab pesemata pintslit kuivamast kuni kaks nädalat. See võimaldab värvimisel teha pikemaid pause, ilma et pintslit peaks vahepeal pesema.

Anza Platinum Angled välistööde pintsel koos korgiga
Anza Platinum Angled välistööde pintsel koos korgiga Foto: Anza

Milline pintsel sobib erinevateks töödeks?

Esmalt tuleks vaadata, kui suur on värvitav pind. Väiksema kapi, tooli ning ukse võõpamiseks piisab 35-50 mm laiusega laki- või värvipintslist, ent siselaudise töötlemiseks võiks sõltuvalt laua laiusest kasutada pigem 75-100 mm laiusega pintslit. Liistude värvimiseks on kindlasti kõige mugavam kaldharjastega kitsas pintsel. Väga täpse värvimistöö jaoks on parim kolmnurkne Anza Platinum precision-pintsel, mille puhul saab värvida isegi ilma teipi kasutamata.

Iga töö jaoks oma pintsel
Iga töö jaoks oma pintsel Foto: Anza

Välitöödeks tuleks valida suur 100-125 mm laiusega spetsiaalne fassaadipintsel, mille harjased ei kulu karedat fassaadi värvides kiiresti ära. Pintsli mahukad ja paksud harjased võimaldavad pintsliga võtta korraga palju värvi ning pintslit ei pea nii tihti värvi sisse kastma. Kõrgemate kohtadeni ulatumiseks võiks fassaadipintslile olla võimalik külge panna ka pikendusvars.

Anza pintslite valimine on tehtud lihtsaks, sest tooted on jagatud kolme kvaliteediastme vahel: kollase sildiga Basic – lihtsamateks värvimistöödeks, punane Elite – väga head maalritarbed ja must Platinum – parimad pintslid.

Foto: Anza

Pintslitel olevad ikoonid näitavad, milliste objektide värvimiseks need sobivad. Allolevatel piltidel on oranžiks märgitud ala, mille värvimiseks maalritarve sobib, näiteks ukse, mööbli ja akende pintsel või terrassipintsel jne.

Oranžiks on märgitud ala, mille värvimiseks maalritarve sobib
Oranžiks on märgitud ala, mille värvimiseks maalritarve sobib Foto: Anza

NB! Selleks et pintslit ka järgmisel korral kasutada, tuleks see lühemate tööpauside ajal mässida kilesse või pista veenõusse. Kui töö on valmis, siis peske pintsel hoolikalt vee ja seebiga ning paigutage nii, et harjased oleksid otse.

Pintsli ostmisel ei tasuks väga kokku hoida, sest lisaks kasutusmugavusele kannatab kehva pintsli puhul ka värvimise lõpptulemus.

Anza pintsleid müüakse paljudes ehituskauplustes üle Eesti. Pintsli ostmisel küsige vajadusel nõu värvimüüjalt. Asjatundlikku nõu eesti ja vene keeles saab ka tasuta Värviliinilt 12011.

Foto: Vivacolor
Copy
Tagasi üles