Oma kodu blogi: kuldaväärt nõuanded, mille abil oma köök sisustada

Getter Madison
Copy
Foto: Erakogu

Meie sisustusblogija Getter räägib täna sellest, kuidas oma köögimööbel erilise vaevata ise ära kavandada.

Köök on kodu süda. Vähemalt minu jaoks. See on koht, kus ma veedan enim aega ning kus ma saan aja maha võtta ja tegeleda südamelähedase hobiga. See on koht, kus ma katsetan, leiutan ja avastan. Ja naudin.

Foto: Erakogu

Ma olin unistanud suurest ja funktsionaalsest köögist sellest ajast, mil kokkamisega algust tegin. Köök, kus kõik vajalik oleks kergesti leitav ja lihtsasti kättesaadav, kus tehnika vastaks mu standarditele ning kust ei puuduks ükski tööriist, mida söögitegemisel vajan. Kuna vajadused nii köögi suuruse kui ka funktsionaalsuse osas on erinevad, siis püüan nõuandeid anda selliselt, et iga köögiplaneerija saaks midagi kõrva taha panna.

  • Köögi suurus ja kuju. Minu kodus on avatud köök-elutuba ehk üks suur ruum. Suurust kokku toas lausa 50m2 ning  köök moodustab sellest umbes 16 ruutmeetrit. Kujult L koos saareosaga, sest nii oli kõige optimaalsem. Seega mõelge hoolikalt, kuidas kööki ning mööblit paigutada, et võimalikult palju tööpinda ja ruumi võita. Otsige ideesid Pinterestist ja olge avatud ka uuenduslike ideede osas.
  • Tehnika, mida vaja kööki mahutada. Tehnika võtab päris suure osa köögist enda alla. Minu must have oli kahepoolne jäämasinaga külmik, mille jätsin integreerimata, ent millele peagi siiski kapi ümber lasen teha. Samuti soovisin nõudepesumasinat, praeahju ja induktsioonpliiti. Need on kõik integreeritavad. Ei leidnud vajadust näiteks mikrolaineahjule, kuna kasutaksin seda haruharva.
  • Töötasapinna materjal. See on nii-nii tähtis! Ausalt. Mina valisin materjaliks tehiskivi, sest see on kõige vastupidavam ja kindlam kõikidest variantidest. Tõsi, tegu on väga kalli materjaliga, ent seda ka õigustatult. See on kuuma- ja kriimustuskindel ning lisaks näeb superhea välja. Nii mugav on kuuma ahjuplaati otse tasapinnale tõsta, rääkimata pasta lõikamisest jne. Ükski nuga seda pinda ei kriimusta ega kuumus kahjusta. Lisaks – ülikergesti puhastatav. Ei ima ka kõige julmemaid plekke endasse, nt marjamahla või veini. Kui selleks siiski finantsi pole või tundub hind liialt kõrge, tasuks uurida odavamatest variantidest kõige vastupidavam ja lihtsamini hooldatav.

    Tasapind ja seinakate.

    Erakogu

  • Mööblimaterjal. Valige selline, mida oleks pigem lihtne puhastada ja millele ei jääks näpujäljed kergesti peale, kui õnnestub. Minul on võrdlemisi vedanud – ei näita hullusti plekke välja. Mikrofiiberlapiga saab kenasti puhtaks. 
  • Sahtlite ja kappide suurused. Jällegi – väga oluline. Soovitan võtta sahtlid nii laiad, kui pakutakse. Minu omad on 120 cm. Imemugav on sinna suur virn potte-panne mahutada ning sama taldrikutega. Sahtlist on asju palju mugavam välja võtta ning kätte saada kui kapist. Ülevaade on väga hea. Ülemised kapid on sama laiad ning volditavate ustega. Lühikese inimese jaoks hästi mugav lahendus.
  • Sahtlite sisu ja põhi. Kindlasti paigaldada libisemisvastased (kummi)matid. Minu omadel olid need kaasas ja on väga head. Sahtlit kinni lükates ei veere ega liigu ükski nõu sahtlipõhjas ringi.

    Mõtle läbi sahtlite sisu.

    Erakogu

  • Tehnika paigutamine. Ahi tasub võimaluse korral panna püstakusse silmade kõrgusele. Oluliselt mugavam toimetada. Pliit ja kraanikauss paigutage nii, et jooksvat töötasapinda jääks võimalikult palju, mitte ei hakitaks väikesteks osadeks. Paljud köögimasinad saab ka uste taha peita, kui kapiruumi palju. Tööpinnale on mõttekas jätta vaid need masinad, mida kasutate igapäevaselt. Mul näiteks KitchenAid mikser (mu kõige lemmikum köögiabiline).
  • Seinakontaktid. Mõelge, kus ja kui palju on teil tarvis elektrit (kiirkeedukann, kohvimasin, blender, mikser, köögikombain jne). Näiteks püreesuppide valmistamisel on mugav, kui saumikser ulatub pliidini. Samuti ei pruugi te tahta kõiki masinaid üksteise kõrvale ritta panna, vaid soovite neid asetada tasapinna eriotstesse. Ja ilmselt ei viitsi te ka iga päev ühte masinat välja tõmmata, et teist sisse lükata.
  • Köögisaar. Ühele poole saab luua istumise, teisele poole asjaliku töötasapinna. Mina teen kõik oma hakkimised ja toimetused saarel, selja taga on pliit, ahi, kus süüa valmistan. Kuna saar on kaks meetrit pikk ja meeter lai, siis on ruumi palju ja mugav on arvukaid kausse, toiduaineid seal hoida. Samuti on külalistega tore saare ümber istuda, kui ise kokkan. Minu kindel lemmik.
  • Backsplash. Ma tõesti ei oska seda kuidagi eestipäraselt nimetada. Tegu on tasapinnaga risti oleva kappidevahelise seinaalaga. Alguses ma ei plaaninud seda üldse katta, ent siis mõistsin, et kaitset on seinale ikkagi vaja. Valisin keraamilised plaadid. Võiks jällegi olla võimalikult kergesti puhastatav materjal. Sobitamine oli ka päris keerukas. Hästi sobib ka tasapinnamaterjal, kui see liialt kallis ei tule.
  • Valgustus. Töötasapinna kohale on hea LED-valgusribad. Saare kohal võiks olla mõni pikem rippvalgusti. Vaadake, et ükski koht pimedaks ei jääks ja kogu tasapinna kohal piisavalt valgust oleks. Kohtvalgustid sobivad ka hästi. Minul on palju loomulikku valgust köögis ja ehk ka teil, ent pidage silmas, et ka pimedal ajal valgusest puudu ei jääks.
  • Piisavalt hoiustamisruumi. Seda vist pole kunagi piisavalt.. Aga pigem rohkem kui vähem. Asju koguneb, isegi siis, kui püüate seda vältida. Lisaks on mugavam, kui esemete vahel rohkem ruumi. Nii et more is more!

    Asjadele olgu piisavalt ruumi.

    Erakogu

  • Nõudepesumasina suurus. Valige 60 cm, mitte 45 cm. Tegelikult ka! See vahe on üüratu.
  • Pliit. Kuigi gaasipliidil on oma eelised, siis ma ei vahetaks induktsioonpliiti millegi vastu. Nii mugav ja kiire, samas võimaldab väga madalat kuumust hoida, mis tuleb tihti kasuks (nt vesivanni ei peagi kasutama). Ja minu meelest ka ainuke piisavalt ohutu pliit, mida julgeksin üksi toimetama jätta.
  • Praeahju funktsioonid. Soovitan vähemalt pürolüüsahju, muudab puhastamise palju lihtsamaks. Ahju max temperatuur võiks olla minimaalselt 250 kraadi.
  • Kraanikauss ja kraan. Kui võimalik, valige uputatav, see näeb ilusam välja ja on ka parem puhastada. Kraanil võiks olla dušivoolik (paljudel kraanidel väljatõmmatav, see ka esteetilisem), mugav potte veega täita ning kraanikaussi pesta. Mina kasutan seda sageli.
  • Külmkapp. Kas sügavkülm on piisavalt suur? Kui mugav sealt asju kätte saada on? Tavalistel külmikutel, mil sügavkülm all, kipub üsnagi kehv süsteem olema.
  • Maitseainekapp. Olen näinud kööke, kus ust avades kõik pakikesed alla kukuvad, sest maitseaineriiulid on niivõrd kitsad. Mul on ka kitsas, aga renn on ette pandud ja sellist probleemi ei ole.
  • Ärge raisake raha mõttetutele asjadele. Näiteks väljatõmmatavad neerukujulised riiulid nurgakapis. Need hoiustavad vähe ning lisavad hinnale omajagu. Mõelge kõik lahendused põhjalikult läbi, tihti saab soodsamalt.
  • Kasutage ülejääke nutikalt ära. Mina küsisin enda tasapinnast järelejäänud kaks kivitükki endale ja ühe kasutasin vannituppa töötasapinnaks ning teise suureks lõikalauaks saarele, mis osutus ideaalseks lahenduseks. Kuna see kivi on väga raske, siis püsib ka kenasti paigal. Lisaks tagas see väike kiviplaat saarel väga ilusa harmoonia. Ja on multifunktsionaalne – ka fotograafiaalusena tihti kasutusel.

    Köögi tööpinnajääkide kasutamine vannitoas.

    Erakogu

Sellised on minu tähelepanekud ja näpunäited pärast pikka köögivalimisprotsessi. Olen oma uut kööki kasutanud kaheksa kuud ning just need on kõige tähtsamad punktid, mille välja tooksin. Mina olen muidugi ka väga nõudlik köögikasutaja, kuna veedan seal vähemalt paar tundi iga päev. Kuid siiski leian, et mul on köök, mis minu jaoks on nii funktsionaalne, esteetiline kui ka mugav. Paar muudatust veel on tulemas – külmikukapp, söögilaud ja tulevikus ilmselt ka saarealused riiulid. Ent üldplaanis olen siiski juba praegu väga rahul ja mu tore köögike rõõmustab mind iga päev ja muudab kokkamise oluliselt lõbusamaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles