Menukas kujunduslahendus vastutab koduaia loomuliku elukeskkonna hävimise eest

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Trendikas kujunduslahendus on süüdi selles, et meie aedadest on kadumas loomulik elukeskkond.

Väga sageli võib näha, et inimesed katavad oma koduaias üha suuremaid pindu sillutisekiviga. Kui varem piirduti peamiselt sissesõiduteedega, siis mida aasta edasi, seda suuremaid alasid kividega kaetakse.

Kui esiotsa imetleti säärast kujundusvõtet kui uuenduslikku ja põnevat lahendust - mõtleks, muru ei jäägi, ainult puhas kivi! - siis elu edenedes ja teadmiste kasvades on hakatud sellele trendile viltu vaatama, vahendab The Spruce. 

Nimelt hävineb sillutatud aedades igasugune loomulik elukeskkond. Sealt kaovad kõik kasulikud tegelased: pisiloomad, näiteks konnad ja siilid, kasulikud putukad, laias laastus üldse igasugune loomulik elu. 

Tänases seisus pole see aga midagi, mille poole püüdlema peaks. Vastupidi, olukorras, kus ühest otsast mürkidega nagunii kõike elusat meie ümber tõrjuma ja hävitama kiputakse, peaks iga aiapidaja võtma endale missiooniks aia loodusliku elukeskkonna säilitamise. 

Tuleb meeles pidada, et liigirikkus, ka siis, kui see tähendab, et mõnel pool lastakse suisa umbrohul vohada, on uhkuseasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles