Totaalne muutumine: IKEA disainer annab päevinäinud rõdule uue võimaluse

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Rõdu enne uuenduskuuri.
Rõdu enne uuenduskuuri. Foto: Optimist Public OÜ

IKEA disainer annab nõu, kuidas minimaalse investeeringuga päevinäinud rõdu õdusaks puhkepaigaks muuta.

Vanaaegse korterelamu rõdu sisustamisel on suurimaks väljakutseks kitsas planeering ning vajadus kombineerida eri funktsioone piiratud ruumis. Tihtipeale on rõdu ebavajalike asjade ladustamispaik, mitte koht, kus nautida hommikukohvi ning suveilma. 

Rootsi mööblifirma IKEA viis läbi Läti vana kortermaja rõdu totaalse muutumise. Seni kasutati rõdu peamiselt ebavajalike tarvete ladustamisruumina nagu paljude kortermajade puhul, kuid unistus oli muuta rõdu kohaks, kus suvel ilma ning hommikusööki nautida, kasvatada taimi ning vajadusel kuivatada pesu.

IKEA sisekujundaja Elīna Grieze märkis, et rõdu renoveerimise puhul selgub tavaliselt, et enamik rõdule hoiule pandud esemeid ei ole tegelikult vaja ning pärast sorteerimist ja korrektset korraldamist pole ruumi tegelikele vajadustele: lõõgastumiseks, igapäevane puhkuseks või hommikusöögiks.

Foto: Optimistic Public

Mitme funktsiooni kombineerimine ühel rõdul

«Kujundatav rõdu oli tüüpiline vanemaaegse kortermaja rõdu, millel on pikk ja kitsas planeering ning mis peab täitma mitut eesmärki – olema nii õdus puhkekoht, ladustamisruum kui ka koht majapidamistoimetusteks. Samuti peab see olema esteetiline ning mugav rõdul toimetamiseks,» selgitas IKEA disainer.

Foto: Optimist Public OÜ

Mainitud takistuste lahenduseks on ruumi säästvad lahendused, mida saab hõlpsasti rakendada igal rõdul. «Parim lahendus on jagada rõdu kaheks osaks – üks osa lõõgastumiseks, söömiseks ning sõpradega aja veetmiseks ja teine osa ladustamiseks ning majapidamistöödeks,» kirjeldas Grieze. Seetõttu kasutati lõõgastumisala sisustamiseks kokkupandavat lauda ning toole, mida saab vajadusel ruumi säästmiseks kokku lappida. Ladustamiseks kasutati metallist seinariiuleid, kuhu saab asetada kastikesi tööriistade ja ajatarvete jaoks kui ka nõusid. Aknalaua alla asetati mitmeid konkse, kuhu riputada pesukuivatusrest, kui seda parajasti ei kasutata.

Kuna korteriomanik oli noor energiline naisterahvas, siis otsustati sisustamisel kasutada modernset stiili ning heledaid värve – peamiselt valget ning halli ja aktsendi andmiseks värvirohkeid sisustuselemente. Näiteks punane metallist kohvilaud, värvilised tumbad, päikesepatareil töötavad rippvalgustid ja LED-valgusketid ning mustrilised padjad. Looduslähedust tekitati erinevate taimedega – nii lilledega riiulil, rippuvate potitaimedega kui ka kunstaime seinakattega.  Samuti kaunistati rõdu põrand puidust põrandakattega, et anda rõdule juurde soojust ning naturaalsust.

Foto: Optimistic Public

IKEA disaineri sõnul tundub rõdu märksa ruumikam tänu hoolikalt läbimõeldud sisustuslahendusele. «Rõdule saab uue ilme anda, kulutades vaid paarkümmend eurot,» selgitas Grieze. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles