Millega tuleks aiamaja ostes arvestada?

Copy
Foto: High Trading OÜ

Suvi on juba kohal ning me kõik tahame sooja ilma nautides mõnusalt aega veeta. Aiamaja on selleks ideaalne võimalus!

Oled sa endale juba unistuste suvemaja leidnud? Kui oled otsustanud suvehoone rajamisse investeerida, siis tuleks planeerimisprotsessis mõningatele asjadele tähelepanu pöörata – nii saavutad soovitud tulemuse. Enne tegutsema asumist mõtle hoolikalt läbi järgnevalt välja toodud punktid.

Suurus, kuju ja eesmärk

Enne kui me tehnilistesse üksikasjadesse laskume, on vaja kindlasti läbi mõelda kaks olulisemat tegurit ideaalse aiamaja valiku jaoks. Selleks on plaanitava aiamaja suurus ja selle kasutuse eesmärk.

Need on esimesed asjad, millega tuleks aiahoone ehitamist planeerides arvestada. Esmalt tuleb sul kindlasti üle vaadata, kui suur on aed ja kuhu täpsemalt soovid ehitise püstitada. Nii saad teada, milliste mõõtmetega ja millise kujuga varjualune sobib sinu võimaluste ja vajadustega kõige paremini.

Kindlasti mõtle läbi see, mida sa majas hoiustada soovid ja millisel otstarbel sa seda hoonet kasutama hakkad – lisa varjualusena, eraldatud kodukontorina, külalistemajana või lihtsalt vabaaja veetmise kohana. Soovid ehk hoopis seal hoiustada aiatööriistu, tarbeesemeid ja jalgrattaid? Tegelikult saab ka mõlemat.

Olenevalt sellest, kas tulevane ehitis on sauna-, grillimaja või lihtsalt puhkepaik, saab majale valida sobiva välimuse ja kuju.

Kui tahad suvemaja tüüpi hoonet, et seal päikeseloojangut vaadata või hoopis hommikupäikest nautides einestada, tuleks mõelda verandaga versioonide peale. Saunamaja soovi korral tuleb aga vaadata, et maja koosneks mitmest ruumist, kus oleks mugav ka riietuda ja peale kuuma leili lõõgastuda. Aiakontori plaani puhul tasuks aga mõelda, kas majas võiks olla eraldi ruumi klientide ja koostööpartnerite võõrustamiseks või toimuks see kõik ühes suures ruumis. Sama küsimus tekib ka siis, kui korraga on seal töötamas rohkem kui üks inimene – kas soovite töötada ühes ruumis või oleks vajalik mõlemale veidi privaatsemaid ruume?

Olenemata sellest, mille jaoks kavatsed aiamajas olevat ruumi kasutada, veendu, et selle suurus võimaldaks sul kõike seda mugavalt teha.

Katusetüüp ja maja värv

Kui oled suutnud otsustada suuruse ja kuju osas, siis järgmiseks vali välja värv ja katusetüüp.

Värvi valik on lihtne ülesanne: mõtle oma lemmikvärvidele või sobita aiamaja värv kokku aias olevate toonidega.

Katusetüüpide puhul on sul valida viilkatuse ja kald- ehk pultkatuse vahel.

Puidust aiahooned sobivad ideaalselt maalähedase stiiliga, kuid tegelikult on see sinu enda otsustada, millise maneeriga maja oma aeda soovid. Kasutades loomingulisust ning erinevaid dekoratsioone ja maalinguid, on sul võimalik saavutada mistahes meelepärane väljanägemine.

Seinte paksus

Veel üks väga oluline aspekt, millega sul tuleks arvestada, on puitseinte paksus. See on midagi, mida sa küll visuaalselt kohe ei märka, kuid mis mängib lõpptulemuse ja hinna osas suurt rolli. Mida paksemad seinad, seda tugevam ja temperatuurile vastupidavam tuleb ka aiamaja.

Samuti oleneb seinapaksusest ka ehitise eluiga. Väiksema seinapaksusega hoone täidab oma eesmärki vaid aasta soojematel kuudel. Seega erinevaid aiamaju ja nende hindu võrreldes küsi kindlasti detailset infot ka seinte paksuse osas.

Uksed ja aknad

Uksed ja aknad annavad sinu aiamaja välimusele väga palju juurde. Näiteks on suured klaasist uksed väga kena väljanägemisega, andes samal ajal sulle aiast tervikliku ülevaate, et saaksid seda täielikult nautida.

Akende valikul tasub jällegi arvestada sellega, millist eesmärki ehitis kandma hakkab. Juhul, kui soovid kasutada hoonet aastaringselt, jääb 1-kordsest klassist väheks, mistõttu topeltklaasiga ehk klaaspaketiga aknad on vägagi soovitatavad! Meie aiamajade valikust leiab mitmeid maju, millel on „Preemium“ seeria klaaspaketiga topeltaknad, mis pakuvad mõnusat kaitset ka käredama pakase eest.

Nende valiku puhul mõtle ka turvalisusele. Seega on hea valik, kui suuremad klaaspinnad on karastatud klaasist. Sellisel juhul on klaas põrutustele hästi vastupidav ja tunduvalt ohutum, kui seda on tavaline klaas. Kui klaas peaks siiski purunema, on see kordades ohutum, kui tavaklaasi purunemine, sest ei teki teravaid lõikeservadega klaasikilde. Selle asemel laguneb klaas hoopis väikesteks ümarateks tükkideks.

Nüüd, kui oled peamised aiamaja ostuga kaasnevad küsimused läbi mõelnud, oled loodetavasti ka rohkem eneses selgusele saanud, millist maja täpsemalt vajad. Rohkema inspiratsiooni saamiseks vaata Evergreen aiamaja valikus pakutavaid aiamaju siit!

PS! Kui sobiv aiamaja on valitud, võiksid kindlasti kaaluda ka professionaalset paigaldusteenust. Jah, on täitsa võimalik ka oma oskustega läbi lüüa, juhendeid lugeda ning YouTube-i videote pealt endale ehitamise ABC selgeks teha, kuid lõpptulemus ei pruugi olla seda väärt. Professionaalselt paigaldatud maja tõstab ka selle vastupidavust ja üldist kvaliteeti.

Copy
Tagasi üles