Fotod: ööseks laadima jäetud mobiiltelefon lahvatas põlema (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Hiljutiste õnnetusjuhtumite valguses tasub tuletada meelde, et elektroonikaseadmeid ei tohiks pikaks ajaks laadima jätta või vähemalt järgima mõningaid lihtsaid ohutusreegleid.

Hiljuti käis meediast läbi uudis, kuidas Inglismaal oleks üleöö voodisse laadima jäetud tahvelarvuti napilt saanud saatuslikuks 11-aastasele poisile. Õnneks lõppes vahejuhtum madratsisse kõrbenud augu ja suure ehmatusega, kuid sarnased olukorrad pole üldse erakordsed ning ka Salva Kindlustus on pidanud tegelema laadima jäetud elektroonikaseadmetest tekkinud kahjudega.

«Salvas oli näiteks mõnda aega tagasi juhtum, kui laadima jäetud mobiiltelefoni aku, mis oli defektiga, süttis põlema ning kahjustas tugevalt laminaati, mille peal seade lebas. Kogukahju ulatus lausa üle 2000 euro,» märkis Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt. «Oleks aga seadme läheduses olnud kergemalt süttiv materjal, nagu paber või riie, siis võinuks tagajärjed olla märksa karmimad. Lisaks leekidele võib tervisele ohtu kujutada ka lihtsalt mürgine vingugaas.»

Foto: Erakogu
Foto: Erakogu

«Kasutuskõlbmatuks muutunud seade, kõrbenud madrats või põrandapind polegi ju siin üldse tegelikult teemaks. Oluline on selliste juhtumite puhul ikkagi see, et süttinud seade võib kujutada suurt ohtu tervele hoonele ja inimeludele,» rõhutas Kivirüüt.

Elektroonikaseadmeid ei ole soovitatav laadima jätta üleöö või niisama pikalt valveta. «Seadme laadimise ajal voodisse jätmine on ka asi, mida kindlasti teha ei tasu. Tuleks jälgida, et laadides asuks seade pinnal, mis oleks raskesti süttiv - näiteks kivi, klaas, betoon ja muu selline,» märkis Kivirüüt.

Kuna viimasel ajal on väga populaarsed ka akude jõul liikuvad jalg- ja tõukerattad ning rulad, siis võimalusel võiks selliseid liikureid üldse laadida eluruumide asemel pigem garaažis või siis korterites, kus sellised võimalused puuduvad tuleks kindlasti veenduda, et laadimiskoha läheduses poleks süttivaid materjale ning laaditav seade oleks järelevalve all, märkis Kivirüüt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles