Need nipid aitavad vabaneda tüütutest puuviljakärbestest

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: pexels.com

Praegu on erinevate puuviljade ja köögiviljade söömise tippaeg. Paraku kipvad meie puuviljakausidesse ära eksima ka äärmiselt tüütud puuviljakärbsed. Kuidas nendest vabaneda?

Miks on puuviljakärbseid alati hulgaliselt?

Emased puuviljakärbsed munevad oma munad pisut mädanenud või üleküpsenud viljadele. Üks emane puuviljakärbes suudab muneda korraga kuni 500 muna, mistõttu on oluline koheselt tegutseda ja nendest vabaneda, sest nende elutsükkel on üsna kiire ja nad suudavad paar päeva pärast täiskasvanuetappi jõudmist paarituda.

Kuidas nende levimist pidurdada?

Puuviljakärbsed vihkavad puhtaid pindu, seetõttu hoidke oma tööpinnad puhtad. Kindlasti ei ole hea hoida avatuna erinevaid mahlapurke ja muid magusaid hoidiseid, sest nad võivad ka seal kiiresti paljunema hakata.

Kuidas ma saan neile ise lõksu seada?

Kui oled kõik oma tööpinnad ära koristanud, aga neid leidub ikkagi ringi levimas, siis saad ka ise neid väga lihtsasti lõksu püüda.

Kasuta õunasiidri äädikat: Täida kauss või klaas õunasiidri äädikaga, kata plastikpakendi ja kummipaelaga, et sulgeda kõik servad, siis tee mõned pisikesed augud anuma ülaossa. Äädikas meelitab puuviljakärbseid ligi, kuid kui nad on anuma sisse läinud, ei suuda nad takistusest enam välja pääseda.

Sega omavahel õunasiidri äädikat ja nõudepesuvahendit: Täida kauss äädikaga ja lisa tilk nõudepesuvahendit, sega hoolega. Õunasiidri äädikas meelidab kärbseid ligi, kuid nõudepesuvahendi abil saavad nad surma.

Õlu: Hea on jätta ka välja mõni pudel pisut vanemat või pikalt seisnud õlut. Õlle lõhn meeelitab puuviljakärbseid ligi, aga välja nad enam ei saa, sest pudelikael on neile takistuseks.

Looduslikud vahendid nendest vabanemisel on mõistagi kõige keskkonnasõbralikum variant kasutamiseks, kuid loomulikult leidub ka keemilisi vahendeid nende hävitamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles