Viis soovitust, mida kodustel remonditöödel kindlasti silmas peab pidama

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Käes on juuli ja puhkuste aeg ning ilmselt paljudel meist on küpsenud peas mõte kodudes-suvemajades ajapikku kogunenud tegemist vajavad asjad viimaks ette võtta. Kuna praegune ilm nähtavasti puhkajat ei soosi, on just eriti sobiv aeg remonditöödeks.

Olgu sul plaanis anda uus hingamine oma köögile-vannitoale, korrastada terrassi või ehitada viimaks valmis maakodu saun – suvi on nende mõtete realiseerimiseks justkui loodud. Kust aga alustada, et töödeks kulutatud aeg ja raha annaks soovitud tulemuse?

Mihkel Kivimäe Inbankist annab allpool viis põhilist soovitust, mida järgides oled vähemalt omalt poolt teinud kõik selleks, et saaksid kodule või suvilale värske ilme anda ja säilitada ise sealjuures rõõmsa ilme.

1. Hinda tööde mahtu

Enda ja oma pere meelerahu silmas pidades peaks remont saama tehtud võimalikult kiiresti. Selleks on mõistlik võimalikult täpselt hinnata kõigi materjalide ja tööriistade vajadust ning planeerida nende soetamiseks juba enne remonditööde alustamist ka rahulikult aega. Nii ei leia Sa end olukorrast, kus oled sunnitud osa töödest edasi lükkama, kuna pead alles ehituspoest õigeid vahendeid otsima minema. Pane paika ka üldine järjekord tööde teostamiseks ning jaota need puhkusepäevade või nädalavahetuste peale.

Mõtle juba alguses ka tekkivale ehitus- ja muud prahile – väga ebameeldiv on pärast uue ilme saanud vannitoa või õueterrassi valmimist näha aianurgas hunnikut ehitusprügi. Seega kaalu kas teisaldatava prügikonteineri tellimist või siis – kui tekkivat prahti vähem – saad sodi utiliseerida rendihaagisega.

2. Koosta eelarve

Igasugused suured remonditööd peaks algama eelarve koostamisest. Selleks tasub Excelis või Google Sheets’is planeeritavad kulutused kirja panna. Kui täidate ja jälgite remondieelarvet näiteks kaaslasega või pereliikmetega mitmekesi, siis ongi otstarbekam kasutada Google’i pilveteenust, kuna nii saate kogu dokumenti ühiselt täiendada ja ajakohastada.

Arvesse peaks võtma nii materjalid, ehitusteenuse hinna kui ka kodutehnika. Kindlasti tasub eelarvele juurde lisada suurusjärgus 10% puhvrit ootamatute kulude jaoks, mida remonti tehes ikka esinema kipub. 

3. Mõtle läbi finantseerimine

Kui eelarve katmiseks ei jätku sul endal piisavalt sääste, tutvu erinevate lisafinantseeringu saamise võimalustega. Näiteks saab suuremate tööde teostamiseks kasutada remondilaenu või järelmaksu. Suvisel kõrghooajal leiab ehitus- ja sisustuspoodides tihti ka nullintressiga järelmaksuvõimalusi.

4. Jälgi sooduspakkumisi ja küsi kliendihinda

Hoia juba enne remondi alustamist silma peal ehitus- ja sisustuspoodide sooduspakkumistel, et soetada materjalid võimalusel madalama hinnaga. Kui plaanid kõik või vähemalt suurema osa ostudest teha ühest kauplusest, tasub ehituspoes otsida üles kliendihaldur ning uurida, kas suurematelt ostudelt on võimalik pakkuda ka täiendavat soodushinda.

5. Kas peaksid kaasama ka asjatundjaid?

Kui varasemad remondi tegemise kogemused on pigem napid, tasuks rohkem käeosavust või tehnikat nõudvate tööde tarbeks kasutada kogenud töömeeste ja -naiste abi. Professionaali kaasamine võib teha remondi tegemise efektiivsemaks nii ajalises kui ka rahalises mõttes. Näiteks on abiväge võimalik leida portaali www.hange.ee abil. Variant on kaasata ka mõni sõber-tuttav, kes ise hiljuti remondi „üle elanud“. Temalt saad palju väärt näpunäiteid, aga kindlasti ka hoiatavaid näiteid sellest, mida mitte teha.

Ja lõpetuseks – ei tasu unustada, et ise nokitsemisel on siiski oma võlu ning selleks tarbeks leiab inspireerivat materjali näiteks Pinterestist, valides otsingust end huvitavate lahenduste ingliskeelsed nimetused, näiteks vannituba (bathroom), terrass (terrace), saun (sauna) jne.

Foto: Inbank
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles