90ndatest pärit korterite omanikel on Eesti kinnisvaraturul elu väga keeruliseks läinud (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
90ndate ridaelamu Tartus.
90ndate ridaelamu Tartus. Foto: OVE MAIDLA / PM/EMF

Tõusval Tallinna kinnisvaraturu tänavune esimene poolaasta tõi kriisi 1990ndatel ehitatud korterite omanikele, kelle vara hind pööras langusse.

«1990ndatel valminud korteri omanikele ei toonud poolaasta midagi rõõmustavat: nende korterid olid niigi turu kõige odavamad, ja eriti valusalt lõi nendegi hindade langusse pööramine üleüldise tõusu taustal,» kommenteeris City24 juhataja Karin Noppel-Kokerov poolaasta kinnisvaraturu analüüsi. 

Tänavu esimesel poolaastal kasvasid Tallinna korteriturul hinnad aastatagusega võrreldes ligi viis protsenti, keskmiselt 1925 euroni ruutmeetri eest. 1990ndate korterite hinnad aga langesid neli protsenti 1425 euroni.

«1990ndate elamuehitus oli 1990ndate nägu, sageli peitus uut moodi fassaadi taga vanamoodi sisu,» selgitas Noppel-Kokerov. «Soovid olid suured, töökvaliteet midagi sovjeti ja lääne vahepealset, energiatõhusus sageli keskaafrikapärane.»

Kui nn pätsuaegsetel ja staliniaegsetel majadel on ostjatele oma võlu ning kaasaegsed korterid ahvatlevad hinna-kvaliteedi suhtega, siis üllatavalt jõudsalt kasvab ka huvi nn hruštšovkakorterite ja «paneelikate» vastu. «Korralikult renoveeritud 70ndate-80ndate kortermaja pole küll eksklusiivne elukoht, aga inimesed usaldavad selle kvaliteeti,» märkis Noppel-Kokerov. 1970ndatel ja 80ndatel valminud korterite hinnad kasvasid esimesel poolaastal 4,6%, jõudes 1510 euroni.

Kokku vahetas esimese poolaastaga Tallinna korteriturul omanikku 4983 korterit ja 531 miljonit eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles