Põletav küsimus: kas üüriäriga tegelemine ei tasugi end Eestis eraisiku jaoks enam ära?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Korterelamu Tartus.
Korterelamu Tartus. Foto: SCANPIX

1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter vastab kerkivate hindade valguses ühele enim küsitud küsimusele – kas ja millisesse kinnisvarasse investeerimine üldse veel ära tasub. Tuleb välja, et on selgelt väljakujunenud kohad, kuhu raha paigutamine end suure tõenäosusega ära tasub ning sellised, millest peaks kaarega eemale hoidma.

Alustavale investorile soovitab Martin Vahter paari lihtsat rusikareeglit. «Investeerida tasub varasse, millest te aru saate. Seetõttu on enamasti kõige lihtsam alustada korteri ostust ja selle väljaüürimisest,» põhjendab Vahter ning lisab, et kui korter ostetakse laenuga, võiks laen olla umbes pool selle väärtusest. «Just nii maandate piisava varuga ka vara võimaliku hinnalanguse riski ehk võimaluse, et laenujääk on musta stsenaariumi korral kõrgem kui vara väärtus,» selgitab Vahter, kelle sõnul tagab selline käitumine, et üüritulu ületab ka kehvematel aegadel laenumakse ja tagab piisava puhvri ka üürimaksete ajutiste katkemiste - olgu selleks siis üürniku vahetus või üürivaidlus - korral.

«Üldiselt on investeerimissoovituse andmine tänamatu töö ning sõpru olen alati hoiatanud, et see kas teete hea või halva otsuse, selgub alles hiljem,» jahutab Vahter kärsitute investorite ootusi. «Erinevalt professionaalsetest investoritest lähevad eraisikute puhul arvesse ka tema muud soovid ja eelistused, näiteks kasvõi soov ostetav ja väljaüüritav korterit hiljem oma lastele kinkida,» räägib 1Partner Kinnisvara juht. 

Vahteri sõnul eeldab ta investeeringuks soetatava kinnisvara puhul seda, et oleks kohe mitu võimalikku alternatiivset äriplaani. «Ideaalne objekt sobib nii lühiajaliseks (AirBnB) kui ka pikaajaliseks väljaüürimiseks,» rõhutab Vahter, kelle sõnul on vähemalt sama tähtis ka vara likviidsus ehk see, kui ruttu on soovi korral võimalik investeeringust väljuda.

«Kõige kindlam kaup oli, on ja jääb kuni 2-toaline korter Tallinnas. Kusjuures mida väiksem, seda parem. Turg on selline, et uut korterit ostes maksad iga ruutmeetri eest, aga välja üürides saad küsida tükihinda,» selgitas 1Partner Kinnisvara juht, miks iga lisaruutmeeter võib investeeringu tootlust kahandada.v

Tema sõnul on Tallinnas kõige kindlam rahapaigutus korter kesklinnas, Ülemiste City ärilinnaku või ülikoolide, näiteks Taltechi läheduses, kus nõudlus on igal ajal olemas.

«Eesti demograafiline trend näitab kiiret linnastumist ja kinnisvara, mis jääb Talllinnast eemale, on just likviidsuse mõttes keeruline kaup. Vast paar-kolm suuremat linna tasuvad veel kaalumist, aga üldiselt mida kaugemale tõmbekeskustest, seda väiksem on tõenäosus raha isegi tagasi saada. Kahaneva rahvaarvuga kohti ma ei julge üldse soovitada,» selgitas Vahter.

«Vähemlikviidsed ja riskantsemad kinnisvaraklassid on eramud ning tühjad maa- ja metsatükid,» rääkis Vahter ning lisas, et krunti niisama vanaduspõlveks seisma osta pole mingil juhul mõtet, sest see ei too sentigi sisse. «Liiatigi võib kehvas kohas asuv krunt turulanguse korral kaotada isegi 90 protsenti esialgsest väärtusest,» lisas Vahter.

Investeerimiseks sobib:

  • 1–2-toaline või mikrokorter
  • Korter Tallinna kesklinnas, ülikoolide läheduses

Investeerimiseks vähem sobiv:

  • Tühi krunt
  • Eramu
  • Suur ja kallis korter
  • Tõmbekeskusest eemal või kahaneva elanike arvuga koht
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles