Fotod: Eestis tuli müügile väga haruldane ajalooline hoone

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: KV.EE

Eestis on müügile tulnud üsna haruldase välimusega mõisahoone, millel päris pikk ajalugu.

Võrumaal Sõmerpalu vallas Linnamäe külas on müüa Linnamäe mõis, mis loodi 1748. aastal, mil see eraldati Vaabina mõisast. Neorenessanss-stiilis peahoone ehitati 1847. aastal ja see koosneb kahest osast. 

Foto: KV.EE

Tegemist on suure, kahekorruselise eklektiliselt historitsistliku, krohvitud kõrgel soklil kivihoonega, mis on kaetud lameda plekist viilkatusega. Esifassaadi kolmnurkviilus paikneb ka suur raidkivist Maydellide perekonna vapiplaat, kellele hoone 1836. -1939. aastani kuulus.

Foto: KV.EE

Üldpinda on hoones kokku tervelt 572 ruutmeetrit. Hoone on renoveeritud, vaid kolm tuba üheksast vajavad veel taastamist endises hiilguses. Mõisahoone esimesel korrusel asub kaheks jagatud eeskoda, avar elutuba, kaks magamistuba, WC, trepihall ning ruumikas köök, mille põrandas asuv keldriluuk viib alla keldrikorruse ruumidesse.

Foto: KV.EE

Teisele korrusele saab mõisaaegsest puust trepist ning sealt leiame avara palkoniga puhketoa/raamatukogu, kaks magamistuba, WC, duširuumi ning kolm remonti vajavat ruumi vaatega mõisa tiikidele.

Foto: KV.EE

Keldrikorrusel asuvad katlaruum, saun, pesemisruum ning garaaž ühele autole.

Mõisahoonel on kaks sissepääsu, läbi eeskoja eesuksest ning läbi trepihalli eluhoone tagumisest poolest. 

Mõisasüdameks oleva renoveeritud härrastemaja ümber on kaunis Inglise stiilis park looklevate jalgteede, lehtla, sillakese ja tiikidega, millesse on sisse viidud karpkala. Mõisapargi läänepoolses ehk tagumises otsas, mõnesaja meetri kaugusel peahoonest, asub väikese künka otsas mõisaomanike von Maydellide perekonnakalmistu. 

Foto: KV.EE

Mõisaga koos on müügiks maakivist kahekorruseline kivikatusega magasiait, mis on ümber ehitatud kauplus-kohvik-elamuks. Magasiaida esimesel korrusel on suur avar kaupluse – ja baariruum mille keskosast viib trepp teisele korrusele, kust leiame eraldatud ruumi avara vaba pinnaga, mis saavad valguse kahest katuseaknast.

Foto: KV.EE

Vaata rohkem kinnisvaraportaalist KV.EE. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles