Tudeng kinnisvaraturul: milline elukoht valida, kas koht ühikas, üürikorter või isiklik kodu?

Kodu.postimees.ee
Copy
Head üüripakkumised leiavad minutite ja tundidega endale uue elaniku.
Head üüripakkumised leiavad minutite ja tundidega endale uue elaniku. Foto: Shutterstock

Ees on ootamas uus õppeaasta ja neil kel elukohavahetus plaanis ning uues linnas elukoht veel puudub, on viimane aeg tegutsema hakata.

Kas valida üürkorter, koht ühiselamus või tuba üürimajas või üürkorteris või osta korter? Eeskätt sõltub elukoha valik inimese soovidest ja rahakotist, kooli majutusvõimalustest, üürivõimalustest asukohas, on Lahe Kinnisvara Tallinna maakler Kaspar Alumaa veendunud. Alumaa, kes on ise samuti tudeng, mõistab tudengite võimalusi ja vajadusi ehk isegi paremini kui asjaosalised ise.

Ühikaelu

Ühikaelu kuulub tudengielu juurde, on üldjuhul odavam kui korteri üürimine, asub enamasti õppehoonete läheduses ning annab võimaluse kasvatada sotsiaalset kapitali. Kuid ühikaelul on ka miinuseid –  oma ruumi puudumine ning kui kõrvaltubadesse satuvad erinevate huvide ja harjumustega tudengid, võib ühikaelu muutuda keeruliseks.

Üürikorter Tallinnas

Kahetoalise üürikorteri suurusega 40-50 ruutmeetrit keskmine üürihind Tallinnas on 400-500 eurot, millele lisanduvad kõrvalkulud. Kõrvalkuludeks on nii kommunaalkulud, kui ka telekommunikatsiooni kuutasu ning tarbitud elekter. Tallinna vanalinnas ning ka teistes linnaosades leiab ka kallimaid üürikortereid, samamoodi leiab Lasnamäelt odavama üürikorteri. Kõrvalkulud on külmemal ajal suuremad ning soojemal ajal väiksemad, keskmiselt võib arvestada aga 80-150 eurot kuus. Kõrvalkulude suurus sõltub nii korteri suurusest, enda tarbimisest kui ka kortermaja soojapidavusest.

Väiksemate kahetoaliste alla 40 ruutmeetriste ning ühetoaliste korterite, mis on suurusega 28-40 ruutmeetrit, üürihinnad jäävad vahemikku ligi 300-400 eurot kuus.

Väikeste ühetoaliste korterite, mis on suurusega 12-20 ruutmeetrit, üürihinnad jäävad vahemikku 150-300 eurot.

Üüriturul kehtib reegel, mida parem pakkumine, seda kiiremini on vaja tegutseda!

Head üüripakkumised leiavad minutite ja tundidega endale uue elaniku. Soodsat ja kvaliteetset elukohta otsivad nii teised üliõpilased kui ka Tallinnasse tööle siirdunud inimesed ja kui on sobiv korter leitud, tuleb kohe tegutseda.

Korteri ostmine

Investeeringuks sobib hästi väiksem korter, kuna nii soetushind kui ka kõrvalkulud on väiksema ühiku puhul väiksemad ning on seetõttu üüriturul ka nõutumad.

Sissekolimisvalmis ühetoalise ja väiksema kahetoalise soetushind mägedel 30 000 – 65 000 eurot. Suuremate kahetoaliste hind, mis jäävad ülikoolide juurde, on kuni 100 000 eurot, olenevalt korterist ja sisustusest ka kallim. Uute korterite soetushinnad on reeglina kallimad.

Kui soetada pangalaenuga ühetoaline korter, mis maksab 40 000 eurot, makstes sissemaksuks 20 protsenti ning arvestades, et samaväärse korteri saaks üürile võtta 300 euro eest, tasub korteri ostmine juba seitsme aastaga ära, sõltuvalt muidugi ka pangalaenu intressi suurusest.

Arvestades, et Tallinn on pealinn ning siia tahavad tulla nii üliõpilased kui ka töökohta jahtivad inimesed, on nõudlus elukoha järgi pealinnas püsiv.

Ka 100 000 eurose alginvesteeringuga soetatud korter tasub end ära, isegi, kui ise oled sellest juba välja kolinud, aga seejärel saad korteri üüritulu teenima panna. Üüritulu tasub nüüd pangalaenu. Nii aitab üürnik Sul tegelikult korterit soetada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles