Mõttekoht üürnikele: koduomanike seas levinud tavapraktika võiks laieneda ka üüriturule

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Korteriomaniku kodukindlustus üürilise esemeid ei korva.
Korteriomaniku kodukindlustus üürilise esemeid ei korva. Foto: Shutterstock

Eluaseme üüriturul on sügis alati aktiivne aeg – lisaks tavapärastele uue kodu otsijatele on ka palju tudengeid, kes on äsja end sisse seadnud üürikorterisse. Kui kodu ostmisel on kodukindlustuse sõlmimine juba üsna tavapärane praktika, siis üürikodu puhul unustatakse enda ja oma vara kaitsmine lihtsalt ära.

ERGO kodukindlustuse tootejuht Annika Mällo selgitas, et nii nagu tavalist kodu, saab ka üürikodu kindlustada vaid omanik. Kui üüriline soovib oma isiklikke asju kindlustada, olgu selleks jalgratas, mööbel või tahvelarvuti, siis seda peab ta ise tegema.

Oma isiklikke asju saab kindlustada koduse varana ehk kõik mis kuulub inimesele, on sel juhul kindlustatud – üldjuhul ka siis, kui asjad on temaga kaasas. «Näiteks pole reisile minnes eraldi pagasikindlustust vajagi ja Euroopa Liidu piires on vara kindlustatud,» rääkis Mällo. Vara kindlustamine on kasulik ka siis, kui näiteks naaberkorteris uputab ning üürikorteris olev üürilise enda mööbel saab selle läbi kahjustada. Korteriomaniku kodukindlustus üürilise esemeid ei korva.

«Samuti soovitame alati enda kaitseks sõlmida ka vastutuskindlustuse, kuna see aitab kolmandatele osapooltele tekitatud kahjude korvamisel,» ütles kindlustusekspert. Näiteks juhtum, kus üürilise lapsed jätsid vannis vee jooksma ning vannikardin takistas vee äravoolu. Tulemuseks oli veeuputus, mis ujutas üle alumise naabri korteri. Samuti on olnud juhtum, kus vesipiibu süsi visati üürilise poolt köögis asuvasse prügikasti. Prügikast süttis ning põletas läbi veetorud. Vesi küll kustutas seejärel tulekahju, kuid ujutas üle ka alumise naabri. 

Lisaks oma vara ja vastutuse kindlustamisele võiks Mällo sõnul omanikult uurida, kas korterile on üldse kodukindlustus sõlmitud. Kodukindlustus kaitseb nii korteri omanikku kui ka üürilist ootamatuste eest. Näiteks kui ütleb üles küttesüsteem või puruneb veetoru – sel juhul tegeleb kahjude likvideerimise ning üürilisele ajutise elamispinna leidmise ja kulude katmisega korteriomaniku kindlustus.

Loe rohkem kinnisvaraportaalist City24

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles