Aja jooksul unarusse jäänud lauakatmise kunst tagab oluliselt suurema sööginaudingu

Anna-Liisa Mets
Copy
Et laud jääks tänapäevasem ja efektsem, võiks vaadata, millised on trendivärvid.
Et laud jääks tänapäevasem ja efektsem, võiks vaadata, millised on trendivärvid. Foto: Shutterstock

Lauakatmise kaunis kunst on aja jooksul miskipärast pisut unarusse vajunud, igapäevase ilusa lauaseadega keegi tavaliselt vaeva ei näe. Aga võiks, sest söömisest saab nii palju suurem nauding.

Selle asemel, et katta argine õhtusöögilaud keedupottide ja taldrikutega, võiks asja pisut rohkem läbi mõelda. ELKE Mööbli sisustussalongi juhataja Kristina Darolitš ütleb, et toitu võiks serveerida näiteks erineva kujuga kaussidest, alustelt ja ka lõikelaudadelt. Laua katmisel tasub üldse julgemalt mõelda ja kasutada selleks ka esemeid, justnimelt näiteks lõikelaudu, mis esmapilgul toidu serveerimiseks hästi nagu ei passigi. Nii saab tulemus efektsem, samas pole vaja koju palju erinevaid esemeid soetada, vaid saab ühele asjale anda mitu otstarvet.

Tänapäevaste kodukaupade poe Tobias & Ida eestvedaja Liina Peets ütleb, et söögilauale annavad väga palju juurde erinevad nüansid, olgu selleks siis värsked lilled vaasis, kangast salvrätikud või silmatorkav küünlajalg. «Need on ainult mõned elemendid, mis pakuvad sööjale silmailu, ja sellele tasuks tähelepanu pöörata, kuna on ju tuntud tõde, et inimene sööb esmalt silmadega,» sõnab Peets.

Ilusate lauanõude ja söögiriistade ning serveerimisanumate kõrval meenutab ta elementaarset tõde, mis aeg-ajalt ununema kipub – ükskõik, kui ilusti laud on kaetud, kui see pole esmalt piinlikult puhtaks küüritud, on tulemus naeruväärne. «Ei kujuta me ju ette, et istume laua taha sööma, kus armas pisike põngerjas on just oma jogurtiste näppudega üle käinud? Seega, esmalt teeme laua korralikult puhtaks, seejärel lisame kas laudlina või lauamatid, siis vaatame, et silmailu oleks paigas – kõik see eelnimetatu, seejärel saame alles hakata lauanõudele tähelepanu pöörama,» ütleb ta.

Peetsi sõnul peaks ühes majapidamises kindlasti olema paar suurt keraamilist kaussi, millest saab serveerida nii salateid, pastaroogasid kui ka suppe. Lisaks sellele korralikud serveerimislusikad ja -kahvlid, olgu siis puidust või metallist. Mõistagi ka ühesugused prae- ja magustoidutaldrikud. «Ühtne stiil loob terviku. Koos muude aksessuaaridega loovad kokkusobivad lauanõud ka igasse päeva natuke erilisema oleku. Ja ära unusta veinipokaale! Nii valgele, punasele kui ka mulliveinile,» räägib ta.

Terviku loomisel on väga oluline meeles pidada ka jooginõusid. «Kutsude-kiisude-mummudega joogiklaasid võivad küll nunnud olla, kuid investeering kvaliteetsetesse pokaalidesse on hindamatu väärtusega. Külalised tahavad sulle uuesti ja uuesti külla tulla, kui su söögilauas on see mõnus meeleolu ja tunne, et kõik on just täpselt nii kui peab!» sõnab ta.

Kas trendikas või ajatu?

Et tulemus oleks tänapäevasem ja efektsem, võiks vaadata, millised on trendivärvid. Praegusel ajal teevad ilma näiteks musta värvi lauanõud. «Samuti on endiselt populaarne sobitada omavahel sama nõudesarja erinevat värvi nõusid. Hästi sobivad omavahel naturaalsed ja pastelsed toonid,» räägib Darolitš.

Trenditoone igatsedes tasub kaaluda veel sügavat oranži ning erinevaid punase ja rohelise varjundeid. Näiteks on jätkuvalt moodsad veinipunane ja mürkroheline.

Peets räägib, et aegumatu ja minimalistlik variant, mis praegugi väga populaarne, on tumedad matid ning kõrgema ümara äärega lauanõud. «Need loovad väga stiilse ja puhta üldmulje. Efektsema laua loomiseks võime lisada sinna juurde kas kulla- või vasetooni söögiriistad. Või siis eelistada klassikalist hõbedat. Eelmisel aastal populaarne olnud rose gold on juba oma aja ära elanud ja seda enam väga ei soosita,» sõnab ta.

Teisena toob Peets välja ühe üsna uue trendi – tuua lauakatmisesse natukene boheemlaslikku meeleolu. «Beežid-luukarva kreemjad toonid, linasest kangast salvrätikud, vanakraamipoest leitud hõbedast lauanõud ja küünlajalad. Palju kasutatakse serveerimisel ka puidust lõikelaudu, mida saab kasutada efektsete juustuvaagnatena või miks mitte lõigata näiteks serveeritav lihatükk lahti laual külaliste silme all ja sealt otse taldrikutesse serveerida,» juhendab ta.

Ja alati käivad boheemlasliku noodiga kaasas eelnimetatud küünlad. Populaarsed on nii väiksemad üksikud küünlajalad kui ka natuke suuremad, pikliku kujuga, kuhu saad kolm-neli küünalt korraga põlema süüdata.

Suureks trendiks on muutunud lauamattide kasutamine. «Müügil on erineva kujuga ja väga erinevast materjalist valmistatud lauamatte – alates tekstiilist ja vildist, lõpetades silikooni ja kummi-naha seguga. Kuna ka värvivalik on lauamattidel väga lai, saab just nendega lisada hõlpsalt söögilauale värve ja neid vastavalt hooajale vahetada,» ütleb Darolitš.

Kui väga trendidega kaasas käia ei taha, vaid hing igatseb pigem ajatut lahendust, tuleks nõud valida neutraalsetes toonides, sellised, mis ka aja möödudes kasutajaid ära ei väsitaks. Igava valge vältimiseks võib omavahel miksida näiteks sama sarja erinevaid pastelseid toone.

Või kui just valge südamelähedane on, tasub kaaluda tavapärasest erineva kujuga nõusid: näiteks on Taani tootjal Aida olemas erinevaid variante valgetest lauanõudest, kõik väga elegantsed ja pilkupüüdvad, ütleb Darolitš.

Pea silmas tervikut

Kindlasti on tähtis silmas pidada, et söögilaua seade moodustaks terviku ja seda on kõige lihtsam teha, kui lisada erinevaid praktilisi ja dekoratiivseid detaile. «Lisaks lauamattidele ja efektsetele söögiriistadele tasub laual kasutada ka pilkupüüdvaid serveerimislahendusi – näiteks saab maitsevee jaoks kasutada klaasidega sobivat karahvini. Tähtsama peolaua puhul saab kasutada ka istekoha silte, mis on samas näiteks ka salvrätihoidjad, ning pokaalikaunistusi,» sõnab Darolitš.

Peets meenutab, et lauanõude valimisel tuleb kindlasti silmas pidada kodu üleüldist sisustust: kas su kodu on šikk ja elegantne, eelistad pigem naturaalseid ja pehmemaid toone, armastad klassikat või julgemaid lahendusi? Sellest kõigest oleneb ka lauakujundus, et tulemus moodustaks koduga ühtse terviku. «Korralikud ja kvaliteetsed lauanõud peavad vastu kaua ja saavad aja jooksul oma hingamise. Isiklikult eelistan vältida suuremustrilisi lauanõusid, mis võivad küll olla teatud ajal trend, kuid mis lähevad moest sama kiiresti, kui nad tulid. Hästi peavad vastu ka puust serveerimislusikad ja -kahvlid ning samuti hõbedast nõud,» jagab ta juhtnööre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles