Majakas ootab nädalavahetusel e-jäätmeid

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Pressimaterjal

Laupäevaks hakkab Telliskivi Loomelinnakus e-jäätmete Majakas täituma kasutatud elektri- ja elektroonikaseadmetega.

Kunstiteose sünnile saab kaasa aidata igaüks, kes oma kasutu ja katkise kodumasina või lambipirnid 12. või 13. oktoobril (12.00-16.00) Telliskivi Loomelinnaku keskväljakul konteinerisse toob. E-jäätmete Majakas sümboliseerib Eestis ühe päeva jooksul tekkivat selliste jäätmete hulka – 25 tonni. Majakas saab olema 10 meetrit kõrge.

Nädala algusest on skulptor Elo Liivi juhendamisel kerkinud Telliskivi Loomelinnaku keskväljakul Eesti e-jäätmete Majakas. «Majakas sümboliseerib Eestis ühe päevaga tekkivaid elektri- ja elektroonikajäätmeid – 125 kuupmeetrit,» ütles skulptor Elo Liiv. «Olgu see Majakas meile kõigile meelde tuletamas, kui tähtis on kasutatud kodumasinate ja muude seadmete taasringlusse võtt, vähendamaks meie ökoloogilist jalajälge. Jäätmed on vaja alati viia kogumispunktidesse,» lisas Liiv. 

«Iga päev jääb Eestis suur hulk vanu kodumasinaid ja teisi elektroonikaseadmeid nõuetekohaselt kokku kogumata – nad ei jõua tootjate ega sertifitseeritud jäätmekäitlejate kätte,» sõnab Margus Vetsa, tootjavastutusorganisatsiooni EES-Ringlus juhatuse liige. «Seega ei lähe nad ka ringlusesse ja mittenõuetekohane käitlus suurendab meie kõigi ühist ökoloogilist jalajälge.»

«Suured asjad algavad väikestest sammudest, seepärast – too oma katkised kodumasinad, suured ja väikesed, jäätmejaamadesse ja kogumispunktidesse! Kasutuks muutunud elektril töötavate asjade, alatest puldiautost ja lõpetades külmkapiga, koht ei ole prügikastis või selle kõrval. Olenevalt suurusest ootavad nad ostukohta või jäätmejaama toimetamist,» lisas Margus Vetsa.

Igal aastal tähistatakse 14. oktoobril rahvusvaheliselt e-jäätmete päeva. 

Esmaspäeval, 14. oktoobril kell 12.00 näidatakse selle puhul Telliskivi Erinevate Tubade Klubis dokumentaalfilmi «Welcome to Sodom» – Austria dokumentalistide Florian Weigensameri ja Christian Krönesi apokalüptilist reportaaži Ghana prügimäelt.

Eestis tekib hinnanguliselt 9000 tonni e-jäätmeid aastas, millest 4000 tonni kogutakse jäätmejaamade ja kogumispunktide (vt. kuhuviia.ee ) kaudu kokku ning valdav enamus neist ümbertöötlemisel tekkinud materjalidest läheb ringlusesse. Kui usaldad oma jäätmed õigete isikute kätte, on võimalik näiteks vanast külmkapist 95% taaskasutada. 

Umbes 55% (5000 tonni aastas) elektroonikajäätmetest liigub Eestis muid teid pidi ja nende materjalide ringlussevõtu kohta tootjad kinnitust anda ei saa.  

Maailmas taaskasutatakse igal aastal vaid 20% e-jäätmetest. See tähendab, et aastas jõuab 40 miljonit tonni e-jäätmeid prügilatesse, põletustehastesse või müüakse riikidesse, kus puuduvad nõuetele vastavad käitlusvõimalused. Jäätmete ebaseadusliku saatmisega arenguriikidesse põhjustatakse tõsiseid tervise-, keskkonna- ja sotsiaalseid probleeme. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles