Tallinna korterite ruutmeetri hind võib tulevikus koduotsijale viiekohalise summa maksma minna

Kodu.postimees.ee
Copy
Tallinnas on väga harva ületanud korteri ruutmeetrihind 7000 euro piiri.
Tallinnas on väga harva ületanud korteri ruutmeetrihind 7000 euro piiri. Foto: Shutterstock

Tallinna korteri ruutmeetri tipphinnad on enamasti jäänud vahemikku 6000 – 6600 eurot. Vaid väga üksikutel juhtudel on ületatud 7000 euro piir ning sedagi kümne aastase vahega, teab Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi rääkida.

Moodne Eesti kinnisvaraturg on näinud kahte kõrgaega: 2005 – 2007. aastate buumi ning krahhile järgnenud taastumist ja tõusufaasi, mille tipphinnad jäid enamasti aastatesse 2016 – 2018. Need kaks ajastut on olnud omajagu erinevad. Kui buumiperioodil tegid ilma põlluarendused, tundidega hinda kasvatavad tüüpkorterid ja toonastele standarditele vastav luksus, siis viimast tõusufaasi jäävad meenutama energiatõhusus, terviklikkus ja kvaliteet ning investeerimiskorterid.

Luksuslikuma korteri üldine ruutmeetri hinnatase ei ole kahe vaadeldud perioodi võrdluses märkimisväärselt muutunud. Nii buumi ajal kui ka viimaste aastate tippajal on olnud see laias laastus 4500 – 5600 eurot, millele on lisandunud loetud, kuni 6600 euro tasemel toimunud tehingud.

Vahe on aga selles, mida ostja selle raha eest sai ning kus kinnisvara asus. Kui aastatel 2005-2007 tehti tehinguid luksuskorteritega pigem vana- ja südalinnas, siis aastatel 2016 – 2018 pigem uusarendustes kesklinnas, Pirital ja Kalamaja uutes asundustes.

Väga suureks erinevuseks on ka see, et kui buumi ajal ületas näiteks 6000 euro piiri vaid luksuskorteri ruutmeetrihind, siis viimasel tippajal tegid samas hinnaklassis ilma peamiselt mikrokorterid, millele sekundeerisid vaid üksikud luksusvarad uusarendustes.

Tallinna korterituru absoluutsed tipud on aga sündinud 10 aastase vahega. 2006. aastal sai palju avalikku tähelepanu Tallinnas Tornimäel toimunud 30. korruse korterite oksjon, kus tehinguni jõuti 7989 eurose ruutmeetrihinnaga. Kümme aastat hiljem jõuti sarnasele tasemele aga vanalinnas toimunud paari omanäolise korteri tehingu puhul.

Alati saab filosofeerida teemal, mis üldse on luksus ning kas Tallinnas on seda luksust, mida leiame Helsingis, Stockholmis või Riias. Küll aga saame kindlasti väita, et võrreldes buumi ajaga näeme praeguses Tallinna kallis korteris luksust oluliselt enam. Niisamuti saame ennustada, et järgmises tõusufaasis, millal iganes see ka ei juhtu, on nõudmised luksusele planeeringute, lisahüvede ja keskkonna mõttes oluliselt kõrgemad kui praegu. Siis näeme ka enam kui 10 000 eurose ruutmeetrihinnaga toimuvaid tehinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles