Kõik-ühes-ahjud Electroluxilt

Copy
Foto: Electrolux

Kodukööki ahju valimine võib tihti tähendada raskeid valikuid. Kas võtta kompaktahi või klassikaline, kas piirduda vaid küpsetamisfunktsioonidega või lisada juurde mikrolained, kas ahjul peaks olema võime toota auru, end ise puhastada, olla internetiga ühenduses? Electrolux on lahendanud valikuprotsessi lihtsalt – turule on tulnud kõik-ühes-ahjud.

“Hea nuga, hea ahi ja hea tooraine ning iga inimene saab pidada ennast juba väga korralikuks kokaks,” ütleb tippkokk ja Ööbiku Gastronoomiatalu pealik Ants Uustalu uusi Electroluxi ahjusid tutvustades. Peakokk lisab, et ei ole oluline, kui professionaalne on kokk või kui pikk on tema kogemus, vaid hea ahi on see, millele toetuvad kõik köögis toimetavad inimesed.

Kvaliteetse ahju saladus peitub peamiselt kolmes osas: esiteks peab ahi olema vastupidav ja kestma kaua, teiseks peab ahjul olema täpselt vajalik hulk funktsioone ja kolmandaks peab ahi olema täpne, et seda saaks usaldada.

“Edasi tuleb juba oma ahju tundma õppida: igal ahjul on oma nipid, kuidas masinast veelgi enam kätte saada,” selgitab Uustalu.

Electroluxi ahjud on nende kolme saladuse parimad näited. Juba sada aastat maailmale kvaliteettehnikat pakkunud Rootsi firma ahjud on väga pika eaga, eriti kui neist hoolida, neid hooldada ja puhastada. Electroluxi ahjude ja funktsioonide valik on sedavõrd lai, et sobiva kuumakapi leiab nii algaja kui ka juba kõrgema pilotaažiga kokk. Electroluxi ahjud on täpsed: temperatuur ahjus on päriselt see, mida näitab ekraan.

Foto: Electrolux

Mis teeb ahjust ahju?

Electroluxi laia ahjude valiku hulgast leiad sobiva absoluutselt iga asukoha, olukorra ja ajahetke tarbeks. Ahjude valik uues Intuitive sarjas on suur ning jagunenud just selle järgi, et pakkuda äärmiselt mitmekülgset valikut igaühele, olenemata kas ahi läheb kodukööki, kontorisse, jahile, maamajja või mujale.

See tähendab, et valikus on erineva kõrguse ja riiuliarvuga ahjud: väiksemasse kööki või väiksema kokkamissooviga inimestele pakutakse erinevate funktsioonidega kompaktahjusid, mille kõrgus on vaid 45 sentimeetrit, suuremaid lõuna- või õhtusööke välja kannatama pidavatesse kodudesse pakutakse klassikalise suurusega ehk 60 sentimeetri kõrgust ahju.

Suuremates köökides annab ahjusid ka kombineerida, võttes koos kasutusse nii klassikalise kui ka kompaktahju – ühes valmib leib ning samal ajal saab teises kala ja köögivilju aurutada. Electroluxi ahjude puhul ongi hea see, et ühes masinas on peidus palju võimalusi. Tavaline pöördõhuga küpsetamine, grillimine ja hautamine on loomulikult olemas, kuid enamikele ahjudele on lisatud aurutamise, kergitamise ja ka näiteks sous-vide ehk veevannis küpsetamise võimalus.

Aurutamist saab kasutada nii 25% kui 100% niiskusega ehk luua taigna kerkimiseks vajalik keskkond või aurutada vaid mõne minutiga valmis kalafilee, köögiviljad või Hiina pelmeenid. Prantsuse gastronoomiast võrsunud veevannis küpsetamine ehk sous-vide tähendab küll vaakumis toidu valmistamist, kuid mitte ahjuruumi vett täis valades, vaid ikka tänu aurule. Nii saab valmistada roogi, mis säilitavad maitse, tekstuuri ja hoiavad endas ka kõik toitained.

Foto: Electrolux

Ahi kui retseptiraamat

Kui varem räägitu kõnetab neid, kes soovivad toidu juures kõike ise teha, siis neile, kes ehk köögis veel algajad, pakub Electrolux ka retseptiraamatut, mis on vähendatud osas kasutatav ka ahju juhtpaneelil, kuid enamasti Electroluxi telefonirakenduses.

See tähendab, et peale vajalike toorainete on kirja pandud see, kuidas toitu valmistada ning ahigi on valmis programmeeritud. Tuleb teha vaid vajalikud liigutused, panna roog ahju ning vajutada retsepti juures olevat küpsetusikooni. Ahi hakkab õige temperatuuri ja funktsiooniga tööle ning valmistab toidu kui võluväel ja õigesti.

Kui kellelgi on soov valmistada mõni roog täpselt nagu seda teeks tippkokk Ants Uustalu või kes iganes teine maailmakuulus köögimeister, siis on võimalik lasta neil koostada distantsilt retsept, lisada sellele küpsetusviisid ning saata see tellimise peale vastavasse ahju. Põhimõtteliselt on võimalik proovida teha järele maailma tippkokkade roogi. See on praegu küll veel tulevikumuusika, kuid juba vägagi käega katsutav.

Foto: Electrolux

Lapsesuu ei valeta

Ahju töökindlust, mitmekülgsust ja lihtsust saab testida ka sellega, kas nende juurde saab lubada lapsi. Electroluxi ahjude toimimine on liikunud tasemel, kus arvamispõhist tegevust peaaegu ei ole. Ahju saab panna piltide või tekstide järgi tegema täpselt seda, mida vaja. Lapsed saavad ise panna kartulid ahju ja võtta välja perfektsed friikartulid või soojendada taldrikule jäetud lõunasööki.

Mis veel olulisem – lõunasöögi saab lapsevanem ise ahju panna ning soojendada seda telefonirakenduse kaudu tööl või ummikus istudes. Samuti on ideaalne lahendus hommikuse kiire aja edukaks üleelamiseks programmeerida ahi valmistama toite kindlaks kellaajaks. Ärgates, enne hommikuste ilurituaalidega alustamist, saab vajutada käima kohvimasina ning panna ahju valmis klopitud munad. Riietatuna kööki naastes saab ahjust võtta kindlaks kellaks valminud munahüübe ja valada kruusi kuuma kohvi.

Foto: Electrolux

Isepuhastus 500°C juures

Electroluxi ahju kindel boonus on lai valik puhastusprogramme, mis varieeruvad vee ja aurupesust uudse ülikõrge temperatuuriga puhastuseni. Electrolux pakub pürolüütilisi ahjusid, mis soojenevad 500 kraadini, põletades ahjus leiduva mustuse peeneks tuhaks, mille saab lapiga lihtsasti ära pühkida. Katalüütilised siseseinad imavad endasse oksüdeerunud ja lõhustunud rasvaosakesed ning seda kõike tavapärase 220 °C juures. Pärast rasva oksüdeerumist jääb pind kenasti puhtaks. Kui see kõik tundub liiga ulmeline, siis on ahjudel ka auru ja sooja veega puhastusrežiimid, mis puhastavad ahju rasvast ja toiduosakestest tekkinud mustusest tavapärasel viisil.

Foto: Electrolux

Electroluxi ahjud ei ole ammu enam lihtsalt kapid, mis teevad kuuma. Need on ülitargad seadmed, mis abistavad igat inimest olema köögis parem kokk kui iial varem. Ükski roog ei tundu enam raske ega võimatu. Need ahjud annavad tiivad katsetada iga päev mõnd uut maitset.

Tutvu Electroluxi tootevalikuga lähemalt Euronicsi e-poes.

Copy
Tagasi üles