Õige ettevalmistus hoiab talvekülma kodumasinatest eemal

Kodu.postimees.ee
Copy
Kas sinu kodumasinad on talveks valmis?
Kas sinu kodumasinad on talveks valmis? Foto: Shutterstock

Talv saabub meile reeglina ootamatult. Seda kinnitavad peale rehvivahetajate ka kodumasinate parandajad: igal kevadel tuuakse neile remonti hulgaliselt pesu-, nõudepesu- ja kohvimasinaid, mis on sügisel kütteta suvilatesse jäetud, vahendab Arco Vara blogi.

Seda, et talvel kütmata seisvas maamajas või suvilas on tõsiseks ohuks torude külmumine, üldjuhul teatakse. Torustikud tuleb sügisel täielikult tühjendada, teine võimalus on hoida pesuruumis talv läbi elektrikütet sees. Kui vannitoapõrand püsib õrnalt soe, hoiab see torusid külmumast ja ka kogu maja niiskustaseme madala.

Teine suur ohuallikas on aga kodumasinate mahutitesse, pumpadesse või voolikutesse jääv vesi, mis külmudes paisub ja seadmed kergesti purustab.

Üks võimalus on kodumasinad talveks suvemajast ära viia, seda teha on viimane aeg. Kui õhutemperatuur jääb juba alla nulli, külmub vesi järelkärus veetavas kodumasinas samamoodi nagu pakaseilmal kütmata siseruumides.

Kui kodumasinad jäävad talveks suvekodusse, tuleb need kindlasti veest tühjendada. Pesumasinal tuleb veest tühjendada väljalaske- ja sissevõtuvoolikud ning avada ebemefiltri luuk. Vee täielikuks eemaldamiseks peab masinat ettepoole kallutama. Filtrikambri tühjendamiseks soovitatakse kasutada koguni suurt süstalt, mille külge on kinnitatud voolik. Kui jätta pesumasinal lahti nii pesuvahendisahtel, filtrikamber kui ka luuk, aurustub toatemperatuuril vesi masinast peagi ära. Muidugi toimub see kergemini siis, kui maja on veel soe.

Nõudepesumasinat tühjendamine on sarnane: voolikud ja äravoolufilter tuleb eemaldada ning masinas olev vesi näiteks lapiga eemaldada. Kindlasti tuleb veest tühjendada ka veepehmendussoola mahuti, pärast seda soovitatakse see talveks ääreni veepehmendussoolaga täita. 

Kohvimasina küttekeha ümbritsev vesi tuleb masinat kummuli hoides välja kallata, seejärel võib masina jätta lahtiselt kuivama. 

Õues kasutatavatest seadmetest on suurimas ohus survepesur, mille ventiilid või pumba võib öökülm kergesti rikkuda. Kui survepesurit talveks köetavasse ruumi viia ei saa, tuleb ka sellest vesi eemaldada – nii pumbast, voolikust kui ka tarvikutest. Kõige lihtsam võimalus oma survepesurit kaitsta on selles vesi talveks antifriisiga asendada.

Loe rohkem Arco Vara blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles