Kas sinu kodukoht jäi peale? Uus kaardirakendus sisaldab Eestimaast miljoneid värskeid pilte

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Nii nagu Google Maps, sisaldab ka Mapillary Eestist miljoneid värskeid ja seninägemata tänavapilte, mida igaüks saab ise juurde lisada.

Eesti suurima teedeehituse ekspertiisibüroo, riigiettevõtte Teede Tehnokeskus arenduse ja uuringute osakonna juhataja Marek Truu sõnul on Rootsi juurtega Mapillary sisuliselt ülemaailmne igamehe Google Streetview, kuhu kõik saavad tänavapilte laadida.

«Teede Tehnokeskus sõidab teede ja teemärgistuse seisukorra jälgimiseks aastas läbi kümneid tuhandeid kilomeetreid. Hilisemaks analüüsiks pildistame läbitud marsruudid üles ning laadime Mapillary keskkonda, kus nii teetööde tellijad kui ka teostajad saavad lisaks muudele mõõtmisandmetele olukorraga ka visuaalselt tutvuda. Paljudest kohtadest on pilte juba mitu kihti ning see andmebaas täieneb pidevalt,» rääkis Truu.

«Eestis on Mapillary veel vähetuntud, aga tegelikult väga lahe rakendus, kust vaadata, kas kodukoht on pildile jäänud. Samuti saab ise salvestada hetki Eestist, mida on põnev ka aastate pärast jälgida. Nii nagu Google, hägustab ka Mapillary autonumbrid ja inimeste näod automaatselt ära,» rääkis Truu.

Teede Tehnokeskuse eksperdi sõnul teeb riigile kuuluv ettevõte kaardifirmaga aga hoopis tehnilisemat koostööd, mis sisaldab ka uusi Eestis tehtud arendusi. «Näiteks töötasime Mapillary baasil välja liiklusmärkide automaatse tuvastuse ja võrdlemise lahenduse, et kontrollida märkide vastavust registrile ja et kuskil mõni tähis näiteks kaduma pole läinud,» ütles Truu.

«Sõidame pidevalt maanteeameti ja omavalitsuste tellimusena läbi Eesti teid, et kaardistada seisukorda. Selle asemel, et anda tellijale üle kõvaketta jagu raskesti loetavaid materjale, laaditakse pildid Mapillary kaardirakendusse, kus neid saab hiljem analüüsiks ja remondi planeerimiseks lihtsalt vaadata,» rääkis Truu.

«Praegu teeme sellist kaardistamist näiteks Narva-Jõesuu omavalitsusele. Positiivse kõrvalmõjuna jäävad tuhanded tehtud pildid kõigile vabalt kasutamiseks keskkonda üles,» lisas Teede Tehnokeskuse arenduse ja uuringute osakonna juht.

«Kutsun inimesi üles julgelt oma pilte keskkonda üles laadima, sest peale meelelahutuse saavad eksperdid neid samuti kasutada teede seisukorra hindamiseks ning kvaliteedi parendamiseks,» soovitas Truu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles