Teadlaste sõnul aitab see jook sul paremini uinuda

Kodu.postimees.ee
Copy
Magamatus
Magamatus Foto: Photo by Acharaporn Kamornboonyarush from Pexels

Paljud meist on kimpus uneprobleemidega. Isegi kui olukord võib tunduda lootusetu, võivad väikesed muudatused omada uinumisele suurt mõju.

Pidev magamatus ei mõju inimese tervisele kuigi hästi. Probleemid vaimse tervisega, diabeediriski tõus, kaaluprobleemid ja südamehaigused on kõigest mõned, mida seostatakse uneprobleemidega. 

National Sleep Foundation (NSF) teadlased Ameerika Ühendriikides on tulnud järeldusele, et sooja piima joomine enne magamaminekut aitab paremini uinuda, kirjutab express.co.uk. Põhjus peitub piimas olevas aminohappes – trüptofaanis. Trüptofaan on eelühendiks serotoniinile, mis on omakorda eelühendiks melatoniinile. Just melatoniin on see hormoon, mis aitab meil uinuda. 

Selleks, et trüptofaan jõuaks ajju, soovitavad NSF teadlased tarbida enne magamaminekut süsivesikuid, kuna need aitavad kaasa insuliini sünteesile. Insuliin eemaldab verest kõik aminohapped, peale trüptofaani. Sedasi läheb kogu energia trüptofaani järkjärguliseks melatoniini sünteesiks. Kuna piim on rikas ka süsivesikute poolest, on see suurepäraseks looduslikuks abimeheks uinumisele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles