5 väärt nõuannet lastetoa sisustamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Arco Vara maakler Liia Koreline annab nõu.
Arco Vara maakler Liia Koreline annab nõu. Foto: Shutterstock

Lastetuppa mööbli ja dekoratiivesemete ostmine on meeldiv ja väga vastutustundlik tegevus. Selle toa sisustamisel loote oma lapsele isikliku ruumi. Lisaks on lastetuba alati multifunktsionaalne: see on magamistuba, garderoob, õppe- ja mängukoht, kirjutab Liia Koreline Arco Vara blogis. Kuidas muuta see ruum võimalikult turvaliseks ja otstarbekaks ning millele lastetoa mööbli ostmisel tähelepanu pöörata?

Mööbel ja värvid

Paljude vanemate arvates peaks lastetoa mööbel olema erksat värvitooni. Selles pole midagi halba, kuid siin tasub siiski hoida mõõdukat joont, oluline on mitte üle pingutada. Mõelge, kas lapsel oleks mugav elada erksavärvilises keskkonnas, isegi kui toonid omavahel kombineeruvad? Lapsed on ümbritseva suhtes vastuvõtlikumad kui täiskasvanud, see mõjutab nende tuju ja isegi iseloomu kujunemist. Muidugi peate keskenduma lapse enda soovidele, kuid parim valik oleks jätta ruumi toonid neutraalseks ning lasta mänguasjadel ja üksikutel eredatel disainielementidel aktsenti lisada. Laps kasvab kiiresti ja me peame seda ka tema toa kujundamisel arvestama. Kui mööbel on neutraalset tooni, annab see tulevikus võimaluse interjööris hõlpsalt muudatusi teha: tuleb vaid erksad sisekujundusesemed uutega asendada.

Lastetoa mööbli valikul ei tasu säästa. Paljud praegu moes olevad vineeriliigid ja puitlaastplaat eraldavad mürgiseid aineid, näiteks fenooli ja formaldehüüdi. Mööbli ostmisel pöörake sellele erilist tähelepanu.

Paigutusvõimalused

Lastele on oluline oma toas aeg-ajalt mööblit ümber paigutada, sest selles peitub ka väike vaheldus ja mängulisus. Kergesti ümberpaigaldatav ja moodulitest koosnev mööbel annab teile selleks suurepärase võimaluse. Oluline on siinjuures meeles pidada lapse ohutust – suurte klaas- ja metallelementidega mööbel ei sobi lastetuppa. Valige hästi sobivate furnituuridega stabiilsed mööblimudelid. Väikesed, madalad, ümarate nurkadega kapid, riiulid ja kummutid on lastetoa jaoks hea lahendus.

Valgustus

Lastetoas on parem kasutada hajutatud või peegelduvat valgust ning üksikute alade jaoks spetsiaalseid lampe. Laualamp peaks olema reguleeritav, lugemiseks ja kodutöö tegemiseks kasutage valgust suunavaid lampe. Matt valgus sobib paremini põranda- ja öölampidesse.

Tekstiilid

Kardina ja põrandakatted peavad kindlasti olema kerged ja minimalistlikud, valmistatud lapsesõbralikust materjalist, lihtsalt puhastatavad ja eemaldatavad. Lastetoa tekstiile peab tihedamini värskendama ja vajadusel pesema. Lühikesed aknakatted ja väikesed vaibakesed voodi ees või töölaua all on piisavad kujundusdetailid. Värvivalik võiks olla pigem hele ja materjal pesemisele vastupidav – see võimaldab tekstiile tihemini vahetada.

Magamiskoht

Laeva- ja autovoodid ning muud sarnased variatsioonid ei muuda lastetuba mugavamaks ega ka mitte stiilsemaks. Sellised voodid pole kunagi olnud trendikad: koomiksituba ei tee mitte koomiksitegelased, vaid eriline meeldiv õhkkond ja mängud toas. Kui teie laps armastab ka voodis mängida, siis valige vigastuste vältimiseks pehme pealaua ja ümarate servadega voodi. Kui on tõesti soov sisustada lapsele näiteks muinasjutu- või piraadituba, siis häid valmislahendusi kahjuks ei ole. Selliseid lahendusi tuleb tellida mööbli valmistajatelt ja kindlasti kvaliteetsetest materjalidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles