Kas sina teadsid? Kolm puuvilja, mida peaks sööma koos koorega (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Puuviljad
Puuviljad Foto: Shutterstock

Puuviljadega maiustada meeldib paljudele, kuid enamiku puuviljade koored jäetakse söömata. Tihtipeale on just koor kõige tervislikum osa viljast. 

Healthline on vaatluse alla võtnud kolm levinud puuvilja, mille koort ei tohiks kindlasti prügikasti visata.

Kiivi

Kanamunasuurused karvased puuviljad on eestlaste seas kaua populaarsed olnud. Kuid reeglina põlgavad inimesed nende eksootiliste puuviljade koore ära. See ei ole kuigi mõistlik tegu, kuna kiivi koor on täis kõikvõimalikke kasulikke aineid. Kiivi koores leidub ohtralt kiudaineid ning B-, C- ja E-vitamiini. Lisaks leidub koores palju antioksüdante.

Süües seda puuvilja koos koorega, saab ühest viljast 50% rohkem kiudaineid, 32% rohkem B-vitamiini ja 34% rohkem C-vitamiine kui ainult viljaliha süües.

Mango

Enne selle magusa ja mahlase puuviljaga maiustamist koorime ta alati ära ja lõikame viljaliha kivi küljest lahti. Kuid tuleb välja, et mango koort ei tohiks mitte mingil juhul prügikasti visata. Mahlase puuvilja koor on täis kõikvõimalikke kasulikke aineid. 

Mango koor on suurepärane kiudainete allikas. Lisaks leidub koores A-, B-, C-, ja E-vitamiini ning antioksüdante. Kiudained moodustavad koorest 45–78%.

Apelsin

Rõõmsavärviline tsitrusvili on mahlane ja maitseb imehästi. Enne apelsini söömist koorime me ta ära ja viskame koored prügikasti. Kuid apelsini koor on täis kasulikke aineid.

Apelsini koores leidub palju kiudaineid, C-vitamiini ja antioksüdante. Üks supilusikatäis apelsinikoort sisaldab lausa 14 protsenti täiskasvanud inimese C-vitamiini vajadusest, mida on kolm korda rohkem kui viljalihas endas. Koores olevast õlist moodustab 90 protsenti limoneen, millel on põletikuvastased ja vähki ennetavad omadused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles