Jätkusuutlik jäledus? Prussakapiimast võib saada uus hitt

Kodu.postimees.ee
Copy
Prussakas
Prussakas Foto: Shutterstock

Alternatiivsed piimad on muutumas järjest populaarsemaks. Mandli-, kookos- ja kaerapiima vahele on oma kohta sisse seadmas uus tegija. Aasta 2020 saab olema prussakapiima aasta. 

Prussakaid peetakse vastikuteks ja ebameeldivateks toakaaslasteks, seega idee kasutada neid toiduna tekitab ilmselt paljudes kõhedust. Toitumisspetsialist Egzona Makolli sõnul on prussakapiima näol tegemist kristalse substraadiga, mida emasloomad kasutavad oma noorte toitmiseks. 

Proteiini ja aminohapete rikast piima toodavad ainult Vaikse Ookeani mardik-prussaka liigi esindajad (Diploptera punctata). Selle liigi prussakate piim on kolm korda toitaineterikkam kui rinnapiim, kirjutab metro.co.uk. Saja grammi piima tootmiseks tuleb katki lõigata ja piimakristallid eemaldada 1000 prussakalt. 

Kuid kõik ei ole selle supertoidu tähelennus nii kindlad. Toitumisspetsialisti Rob Hobsoni sõnul on prussakapiima tootmine keeruline ja ajakulukas. «Ma ei usu, et seda toodet võib niipea leida poeriiulitel lehmapiima kõrvalt,» sõnab Hobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles