Kolm head nippi: kuidas lõigata sibulat nii, et pisar silma ei tuleks

Kodu.postimees.ee
Copy
Sibula lõikamine
Sibula lõikamine Foto: KV.EE

Sibula hakkimine on üsna ebameeldiv tegevus, kuna toob tihti pisarad silma.

Iga sibularaku sees on kinnine põisjas õõs, mis on täidetud ensüümidega. Sibula lõikamisel lähevad õõnsused katki ja nende sisu vallandub. Vallandunud ensüümid segunevad teiste sibula sees olevate kemikaalidega. Keemiliste protsesside tulemusena paiskub õhku tohutul hulgal ärritavaid molekule, mis silma sattudes limaskesta ärritavad, kirjutab thedailymeal.com.

Õnneks on olemas paar head nippi, kuidas ennast ärritavate molekulide eest kaitsta.

Külmutamine

Enne lõikamist pane sibul vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Madal temperatuur sibula sees pidurdab keemiliste protsesside toimumist. Seega tuleb külmkapist välja võetud sibul kiirelt ära hakkida. Kindlasti ei tohi sibulaid külmkapis kaua hoida, kuna sedasi läheb sibul pehmeks ja ei kõlba enam tarbida. 

Kaitseprillid

Üheks parimaks viisiks, kuidas ennast sibulamahlade eest kaitsta, on kanda ujumisprille. Kuna ujumisprillid on tugevalt näo külge kinnitatud, ei pääse nende vahelt midagi läbi.

Lahtine leek

Elustiili impeeriumi loonud Martha Stewart soovitab sibulat lõigata lahtise leegi lähedal. Stewarti sõnul tõmbab lahtine leek õhku enda poole ja viib selle silmade juurest ära. Selleks võib kasutada näiteks küünlaid, kuid gaasipliidi olemasolul soovitab Stewart sibulaid lõigata selle lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles