Mitte lihtsalt sodimine: igal aastal tekitab mõni vandaal kümnetes tuhandetes eurodes kahju

Kodu.postimees.ee
Copy
Vandalismina läheb arvesse ka markeriga seina sodimine.
Vandalismina läheb arvesse ka markeriga seina sodimine. Foto: Liis Treimann

Viimasel viiel aastal on politsei registreerinud kuus juhtumit, kus vandaalid on tekitanud kahju üle 50 000 euro, näitab Skandinaavia turvafirma Rapid Security varavastaste kuritegude analüüs.

Turvaeksperdi ja Rapid Security juhataja Vallo Põldma kinnitusel registreeritakse vandalismina nii markeriga majaukse sodimine kui sõiduauto äralõhkumine, kuid lõviosal politsei registreeritud vandaalitsemistest jääb kahjusumma alla 500 euro.

«Suuremad, tuhandetes eurodes mõõdetava kahjuga laamendamised toimuvad peamiselt Lasnamäel, Tallinna kesklinnas ja Põhja-Tallinnas, mõned korrad aastas ka Pärnus ja Tartus,» täpsustas Põldma. «Kuuest üle 50 000 eurose kahjuga vandaalitsemisest neli toimus Tallinnas või selle lähiümbruses.»

Paarkümmend vandalismiakti aastas ulatuvad üle 5000 eurose kahjupiiri. «Sellised juhtumid sünnivad peamiselt avalikus kohas, aga sagedamini ka eramajade juures, hoovides ja ehitusplatsidel,» märkis Põldma. «Seal kaitseb nähtav valvekaamera lõhkujate eest väga hästi, vaid kahel kolmel juhul sajast ründasid vandaalid videovalve või signalisatsiooniga kaitstud kodu.»

Põldma kinnitusel iseloomustab kvaliteetset koduvalvesüsteemi modulaarsus ja paindlikkus. «Nimetute Hiina piilukaamerate turuletulekuga läheneb alumine hinnapiir nullile, aga turvaline ja vajadusel lego-põhimõttel laiendatav juhtmevaba valvesüsteem koos valveteenusega maksab umbes ühe perepizza hinna kuus,» rõhutas Põldma.

«Oluline on ka turvalisus, mida pakuvad vaid usaldusväärsed tootjad. AliExpressi juhuslike piilukaamerate peale mõeldes tasuks meenutada neid umbes 40 eesti leibkonda, kelle pereelu mõne aasta eest otse avalikku internetti kuvati.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles