Puust ja punaseks: väga detailne juhend tolmuimeja puhastamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Tolmuimeja
Tolmuimeja Foto: Shutterstock

Tolmuimeja, mis on teinud tublit tööd, ei tõmba sodi enam nii tõhusalt kui varem või lõpetas sootuks töötamise? Ära muretse, see ei tähenda tingimata suurt väljaminekut uue tolmuimeja peale. Nende lihtsate nippide abil saad oma kodumasina paremasse töökorda.

Abe Navas, Dallases asuva majakoristusteenuse juht jagas portaalile HuffPost nippe, kuidas tolmuimejale läheneda, milliseid vahendeid on vaja ning mida tuleks masina puhastamisel silmas pidada.

Mida sa vajad

  • Nõudepesuvahend: Täida kraani- või pesukauss sooja seebiveega, et loputada üle kõik plastosad. Selle jaoks on hea kasutada tavalist nõudepesuvahendit, ent ole enne tolmuimeja kokkupanekut kindel, et kõik oleks ära kuivanud. Lisaks jäta meelde, et vette võib panna vaid plastosi.
  • Mikrofiibrist lapid ning hambahari: Mikrofiiberlapid on head selliste osade puhastamiseks, mida vette panna ei saa, sest need püüavad kiudude vahele tolmukübemeid. Selliste kohtade puhastamiseks, kuhu tolm koguneb, ent millele on raske ligi pääseda, kasuta vana hambaharja.
  • Käärid: Kui su tolmuimejal on harjastega rullik, siis on sinna kindlasti kinni jäänud juuksekarvu. Puhastusprotsessi kiirendamiseks hoia käärid läheduses, et neist kiiremini lahti saada.
  • Purk suruõhuga: Mõnda õnarusse ei pääse ka hambaharjaga, selliste kohtade puhul kasuta suruõhku. Selle kasutamine on levinud ka elektrooniliste osade ning pisitehnika puhastamisel.

Lisaks võib vaja minna traadist riidepuud, kruvikeerajaid, tööala (mis võib veidi mustaks saada), tolmumaski ning võimalik, et ka uut filtrit oma masinale.

Kuidas seda täpselt teha?

Alustuseks võta tolmuimeja kindlasti vooluvõrgust välja ning ära seda kogu protsessi käigus sinna tagasi ühenda.

1. Puhasta voolik ning tolmuimeja sisemus

Kõige tihedam probleem, mille tõttu tolmuimeja võimsus langeb, on blokeeritud voolik ja enamasti koguneb sodi just vooliku ning masinakere ühenduskohta. Ühenda voolik kere küljest lahti ning kasuta traadist riidepuud, et paljastunud augus veidi ringi surkida, et sealt võimalikke kinnijäänud juuksekarvu või muud taolist eemaldada. Järgmisena puhasta voolik ise. Suru see võimalikult lühikeseks ning kasuta traadist riidepuud või muud pikka objekti, et ka sealt võimalikud sodikogumid välja torkida. Kui soovid, võid ka vooliku seebiveega pesta.

2. Eemalda kõik plastosad ning pese need

Eemalda tolmuimejalt kõik plastosad ning pese neid seebivees. Eriti oluline on korralikult puhastada ilma tolmukotita masinatel osa, kuhu tolm koguneb. Metallosad puhasta lihtsalt niiske lapiga ning lase kuivada. Tolmuimejal tuleb filtrit vahetada umbes iga kuue kuu tagant, seega tasub kaaluda ka uue filtri ostmist. Liiga vana filter ei eemalda õhust enam tolmu ning eriti kiiresti väsib selliste masinate filter, mida kasutatakse vaipade puhastamiseks. Mõni filter võib ka pestav olla, soovitatav on see tolmuimeja kasutusjuhendist üle kontrollida. Viimaseks kasuta suruõhku, et tolmuimeja kerel olevad avad tolmust puhastada, soovitatavalt välitingimustes.

3. Puhasta vooliku otsas olev hari

Eemalda vooliku otsast ka puhastamiseks kasutatav hari, mille külge on kindlasti kogunenud tolmurulle, juuksekarvu ja muud taolist. Võimalik, et kõige selle kättesaamiseks on vaja pöörlevad harjased kruvikeerajaga harjapea küljest lahti võtta, puhastada ning seejärel tagasi kinnitada. Kui kõik osad on puhtad ja kuivad, pane masin uuesti kokku ning naudi paremini töötavat tolmuimejat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles