Ventilatsioonisüsteemi kaudu koroonaviirus ei nakka

Kodu.postimees.ee
Copy
Viirusosakesed võivad kanduda kuni kahe meetri kaugusele.
Viirusosakesed võivad kanduda kuni kahe meetri kaugusele. Foto: Shutterstock

Koroonaviirus kortermaja ventilatsioonisüsteemi kaudu ei levi, vaid levib peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige köha.

Viiruse leviku eelduseks on lähedane kontakt haige inimese kehavedelikega (verega, roojaga, uriiniga, süljega, spermaga).

«Kui COVID-19-sse nakatunud inimene köhib, aevastab või räägib satuvad õhku viirust sisaldavad piisakesed. Need viiruspiisakesed on üpris rasked ja seetõttu ei kandu õhus kuigi kaugele,» rääkis Terviseameti nakkushaiguste seire  ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Hanna Sepp.

Seni teadaolevalt võivad need kanduda maksimaalselt 2 meetri kaugusele. «Nende raskuse tõttu ei ole ka tõenäoline, et viiruspiisakesed pindadelt õhuvoolu tõttu edasi kanduksid,» ütles Sepp.

Viiruspiisakeste pindadel säilivus sõltub ümbritseva keskkonna õhutemperatuurist ja keskmisest niiskusest. Toatemperatuuril ehk 22–25 kraadi, umbes 40% suhtelise niiskuse juures säilib viirus kuni 4–5 päeva. Mida kõrgem on temperatuur ja suhteline niiskus, seda kiiremini viirus hävib. Näiteks SARS-CoV-ga tehtud teadusuuringus säilis 80 protsendilise niiskuse ja 20 kraadi juures ööpäeva jooksul vaid 3 protsenti pinnal olnud koronaviirustest. Seetõttu ongi märgkoristus olulisel kohal COVID-19 ennetuses.

Efektiivne meede pindadel oleva koronaviiruse hävitamiseks on erinevad biotsiidid ehk mikroorganismide vastas lahused. Üks levinuimad on etanool. 70 protsendiline etanooli lahus on piisav, et puhastada pinnad SARS-CoV saastusest.

Lisaks hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega lähikontaktist hoidumisele aitab nakkushaigustesse haigestumist vältida hügieenireeglite järgimine, mille väga oluliseks osaks on korralik ja pidev käte pesemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles