Viis väärt soovitust Eesti parimatelt hobitegijatelt kodus õlle pruulimiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eesti Väikepruulijate Liit korraldab tänavu kolmandat korda käsitööõlle pruulimisvõistlust, kus hobitegijad end proovile panna saavad. Väärt soovitusi hea õlle pruulimiseks jagavad varasemate aastate parimate pruulide autorid.

Kui oled algaja, alusta «konservist»

2018. aasta võistluse rahvažürii lemmikrüüpe kuueprotsendilise mustika stout «MustikaZ» autor Raimond Virkus soovitab algajatel alustada «konservist». «Nii saavad töövõtted ja põhimõtted selgeks ning algne investeering ei ole suur. Süües kasvab isu ning hiljem lisandub hulga erinevat varustust,» hoiatab Virkus. 

Virkus alustas ka ise õllepruulimist õllekonservist. Vajaliku tõuke õlletegemiseks sai ta aga sõbra postitusest sotsiaalmeedias. «Nägin Facebookis tuttava postitust: «Panin õlle käima. Jalka MM-ks peaks valmis olema» ja pilti kääritusnõust. Esimene mõte oli: «Nii lihtne ongi?» Nädal uurimistööd ja seadsin sammud pruulipoodi, ostsin stardikomplekti, mis sisaldas kõike vajalikku esimeseks pruuliks,» meenutab Virkus. 

Katseta eri maitsetega 

2018. aasta parima koduõlle, kirsise Imperial Porter stiilis «18:1» autor Margo Samorokov jõudis õllepruulimise juurde pooljuhuslikult. Algul proovis ta teha linnastest hoopis kalja. «Kogenematu inimese käe all kääris kali õlleks ning sealt edasi hakkaski pidev õppimine ja katsetamine. Kuna kohe alguses hakkasin õlut linnastest tegema, siis vajalikud aparaadid tuli sageli endale ise ehitada või välja mõelda,» räägib Samorokov. 

«Õlle tegemise juures on mulle pigem tähtis uudishimu ning võimalus eri maitsetega katsetada. Kui suudad oma pruulitud õllega mõne inimese ahhetama panna, siis on ka see põhjus omaette,» selgitab Samorokov.

Žüriilt saab väärt tagasisidet parema õlle pruulimiseks

Eelmisel aastal käsitööõllevõistluse parima joogi, bock-tüüpi õlle  «Ükssarv John» pruulinud Aare Laanmets kutsub kõiki kodupruulijaid üles võistlusel osalema. «Mis siin kõhelda? Igaüks, kes on koduseinte vahel vaeva näinud joogi valmistamisega, peaks osalema! Isegi kui tihedas konkurentsis ei õnnestu auhinnalisele kohale tulla, siis asjatundlik tagasiside peaks igale meistrile olema väärtuslik,» kinnitab ta. 

Virkus soovitab konkursil osaleda, et saada objektiivset tagasisidet, mille põhjal veelgi paremat õlut pruulida. «Pere ja sõbrad jäävadki kiitma, et iga õlu on meistriteos, aga žürii on sinu õlle vastu aus!» selgitab Virkus ja lisab, et kui õnnestub isegi lihtsalt mainitud saada, siis on see ikka väga uhke tunne. 

Ära kahtle, saada õlu võistlustulle! 

Samorokov polnud esimesel aastal kindel, kas pruulimisvõistlusest osa võtta ja otsus tuli viimasel hetkel. «Otsustasin saata ühe õlle, mis oli pruulitud mitu kuud enne konkursi väljakuulutamist. Kaotada polnud midagi. Kõhklustega saadetud õlu osutus hiljem võitjaks,» rõõmustab Samorokov. «Seega soovitan kõigil konkursist osa võtta, kuna pauk võib tulla ka luuavarrest!» lisab Samorokov.

Tule õpi teistelt hobitegijatelt

Teder soovitab neile, kes ei julge kohe konkursil osaleda, tulla kuulama teiste hobitegijate arvamusi ja nõuandeid Tartu või Tallinna hobipruulijate igakuistel kokkusaamistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles