Kevade ootuses: kuidas hapraid idusid heitliku kevadilma eest kaitsta

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kevade saabudes on igal endast lugupidaval rohenäpul käed jalad tööd täis. Seemned on idanenud ning soojakraadide saabudes on aeg nad õue istutada. Kuid selleks, et külm hapraid idusid ära ei näpistaks on vaja noored taimed selleks ette valmistada.

Selleks, et haprad idud öiste külmakraadide käes ära ei närbuks, tuleb neid selleks aegamisi ette valmistada. Toas kasvava taime koor on enamasti habras ja ei pea välitingimustele hästi vastu, kirjutab msn.com.

Idude ettevalmistamiseks tuleb hakata neid külmaga harjutama. Selleks tuleb idud soojalt aknalaualt transportida jahedasse tuppa ning paari päeva möödudes veel jahedamasse kohta. Loogika on väga lihtne – kahe kuni kolme nädala jooksul tuleb taimi järjest jahedama keskkonnaga harjutada. Sedasi muutuvad taime koor ja lehed paksemaks ning peavad tänu sellele temperatuurimuutustele paremini vastu. 

Aknalaual peesitava idu otse õue istutades on suur oht, et esimene öökülm võtab taime ära. Seega, ära jäta midagi juhuse hooleks ja valmista oma taimed välitingimusteks ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles