Taskukohane muutumismäng: kujundaja jagab nõuandeid, kuidas eelarvet lõhki ajamata oma kööki värskendada

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Köögi värskendamiseks pea eelarvet lõhki ajama.
Köögi värskendamiseks pea eelarvet lõhki ajama. Foto: Shutterstock

Kevad toob sisustamisõhina ja uued tuuled interjööris. Köögidisainer Hiie Härm jagab sel puhul kasulikke nõuandeid, kuidas peaaegu sentigi kulutamata oma kööki värskendada.

Ammuunustatud vana

Köögi puhul saab Hiie meelest teha palju asju. Neist esimene ja kõige kergem on tööpinnal olevate asjade ümbertõstmine.

«Pane veekann ja kohvimasin teise nurka; tõsta maitseainetopsid teisele riiulile või pane sahtlisse või hoopiski tõsta sahtlist välja,» soovitas Härm. Üles otsida võib ka mõned ammuununenud nõud. Võib-olla tuleb hoopis pööningu tuulutamise käigus miskit välja. Lisaks soovitab ta huvitavamad leiud köögis silmapaistvale kohale tõsta, panna vaasi mõned lilled, klaaspurki küpsised või pähklid. Need lisavad eripära ja vaheldust.

Mängi mööbliga

Kui köögis leidub laud ja mõni muu lahtine mööbliese, siis miks mitte ka nendega mööbeldada. Tõsta laud teise kohta, pane teise nurga alla, lisa uus laudlina.

«Vaheta kardinad ja õmble uued köögirätid või pajalapid. Kevadiselt kollased ja erkrohelised värvid teevad tuju rõõmsaks,» tähendas Härm.

Detailid loevad

Kui aga on soovi veidi rohkem oma köögi ilmet muuta, võiks ühe ideena välja vahetada näiteks köögikappide nupud. 

«Kui sul on puidust nupud, siis kõige lihtsam on need üle värvida. Samas võib alati tellida uued. Furnituuripoed pakuvad praegusel ajal kindlasti postitamist pakiautomaatidesse. Kõige lihtsam on välja vahetada käepidemeid, mis on nupu-kujulised,» selgitas Härm. Sangade puhul tuleb tema sõnul aga kruviaukude vahega arvestada.

Veel on alati võimalus muuta ja ilmestada oma kööki uue taustaga tööpinna ja ülemiste kappide vahel. Näiteks katta tapeediga ja viimistleda lakiga. 

Tausta saab ka värvida spetsiaalselt köögi jaoks mõeldud tugeva värviga. Samuti on ehituspoodides saadaval köögitausta-nimelist plaati erinevate piltidega.

Kevadine värvisüst

Ja lõppude lõpuks on alati võimalik oma köögikapid üle värvida. Mitte küll otseselt kevadiselt kollaseks, aga mingi heledam toon võiks Härmi meelest olla küll.

«Eestlaste lemmik valge on alati ilus. Seda saab ilmestada mustade nuppudega ning kollaste köögirättidega. Kuid samamoodi võib proovida erinevaid toone halle, olgu siis heledam tuvihall või lausa tumehall, ütles ta. Soojad maalähedased toonid on tema sõnul samuti populaarsed – beežid, erinevad rohelised, soojad pruunid, pähklipruun.

«Tegelikult ka  – pop of colour – ehk värvilaiguke sinu köögis on praegu väga trendikas. Miks siis mitte värvida näiteks ühes seinas olevad kapid mõnda teist erksat tooni. Oranž, terrakota, indigosinine või mingi muu värv,» soovitas Härm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles