Täpselt nii kaua elab koroonaviirus köögipindadel ja toidupakenditel

Kodu.postimees.ee
Copy
Viljandi toidupood
Viljandi toidupood Foto: Marko Saarm / Sakala

Ameerika Ühendriikide tervishoiu- ja teenindusministeeriumi, Princetoni ülikooli ja California ülikooli teadlaste uurimistöös tehti kindlaks, kui kaua Covid-19 viirus erinevatel pindadel elab.

Uurimistööst selgus, et pärast desinfitseerimisvahendiga puhastamist võib puhastatud pinnalt leida viirust veel vähemalt kolme tunni jooksul, vahendab marthastewart.com. Lisaks leiti, et viirus elab vasest pindadel kuni neli tundi, paberil ja papil kuni 24 tundi ning plastmassil ja roostevabal terasel kuni kolm päeva.

Viirus kandub kätele paremini edasi vähempoorsetelt pindadelt. «Roostevabast terasest pinda puudutades kandub kätele edasi 70 protsenti viirustest, kuid kangalt või paberrahalt kandub edasi kõigest üks protsent,» sõnab Arizona ülikooli mikrobioloogia ja immunoloogia professor Charles Gerba. Siiski kandub viirus kõige edukamalt edasi ühelt inimeselt teisele.

Pindade puhastamisel tuleb desinfitseerimisvahendil lasta enne mahapühkimist vähemalt paar minutit toimida. Sedasi imbub vahend pooridesse ja hävitab seal pesitsevad viirused. Parim viis enda kaitsmiseks on pesta võimalikult tihti käsi, hoiduda inimestest eemal ja püsida kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles