HEA TEADA ⟩ 5 väga olulist sammu, mida koju saabumise järel unustada ei tohi

Kodu.postimees.ee
Copy
Viis olulist sammu, mida koju jõudmise järel unustada ei tohi.
Viis olulist sammu, mida koju jõudmise järel unustada ei tohi. Foto: Shutterstock

Õuest tuppa kanduvate mikroobidele saab alljärgnevat viit sammu järgides korralikult säru teha.

1. Enne tuppa sisenemist puhasta oma käed

Koju jõudes ning enne ukselingi puudutamist tasub oma käed puhtaks teha. Selleks kanna näiteks pisikest pudelit desinfitseerivat vedelikku endaga kaasas iga kord, kui välja lähed. Jälgi, et teeksid sama poest või ka autost lahkumise järel. 

2. Pane oma kodinad rippuma

Tuppa sisenemise järel soovitab Bostoni ülikooli mikrobioloogia professor Elizabeth Scott esmalt kõik oma kodinad rippuma panna. Riputusvõimaluste puudumisel võib asjad ka lihtsalt maha asetada. 

3. Vaheta riided

Pole oluline, kus käisid või kust tulid, koju jõudmise järel tuleb ülerõivad ja jalanõud kõrvalisse kohta ära panna. Niiviisi väldid potentsiaalsete haigustekitajate levikut tihedalt kasutatavatele pindadele. Kes soovib iseäranis ettevaatlik olla, võib kogu oma rõivastuse välja vahetada. 

4. Hoolikas kätepesu ja alles siis kodinad

Riiete vahetamise järel soovitab Scott käed pesta ning alles siis, kas oma poekott või muud kodinad lahti pakkida. Nõndaviisi on haigustekitajate edasikandumise oht oluliselt väiksem.

5. Desinfitseeri või pese uuesti

Olles nüüd viimaks toimetustega ühele poole saanud, soovitab mikrobioloog igaks juhuks veel korra oma käed ja ukselingid pesta. Parem karta kui kahetseda, on ta veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles