Sisekujundaja annab nõu: 4 soodsat viisi lihavõttelaua kaunistamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Lauakaunistamiseks pole tingimata uusi nõusid vaja osta.
Lauakaunistamiseks pole tingimata uusi nõusid vaja osta. Foto: Ikea

Ehkki sel aastal tähistavad paljud meist lihavõtteid väikeses pereringis, kahe kaupa või isegi üksinda, saame sel puhul siiski piduliku meeleolu luua. Lihavõttepühade eine on eriline sündmus ja kaunilt kaetud laud tõstab kindlasti igaühe tuju. IKEA sisekujundaja jagab peolaua kujundamiseks ideid, mis pakuvad rõõmu nii täiskasvanutele kui ka lastele.

«Lihavõttepühadel sobivad lauale naturaalsed materjalid, rohelised taimed ja käsitsi valmistatud kaunistused, mis kõik aitavad luua positiivse meeleolu. Kõik asjad ei pea olema uued – lisa lihtsalt olemasolevatele mõned uued elemendid. Ja kui ostad mõne uue asja, vali selline, mida saad kasutada ka pärast pühi,» andis IKEA sisekujundaja Darius Rimkus nõu. Näiteks puidust lõikelaudadel saab laual toitu serveerida, klaasist anumates hoida söögiriistu ja pabersalvrätikutest meisterdatud jänesed pakuvad lisaks lastele rõõmu ka täiskasvanutele.

Pidulik laud juba olemasolevatest asjadest             

Sisekujundaja sõnul pole lauakaunistamiseks tingimata vaja uusi nõusid osta. Rimkus soovitas kasutada oma olemasolevaid lemmiknõusid ning kombineerida soovi korral eri värvi ja stiili nõusid.

«Kui soovid katta pühadel pisut erilisema laua, piisab ka paarist uuest taldrikust või muust elemendist. Nii hoiad raha kokku ja samas näeb laud ikkagi hea välja.  Kombineeri vanu nõusid uutega või eri värvi nõusid omavahel ning loo neist ühtne tervik vaid paar eurot maksvate lauamattide, ühevärvilise laudlina või sama värvi kaunistustega,» selgitas ta.

Pühademeeleolu ei maksa midagi.
Pühademeeleolu ei maksa midagi. Foto: Ikea

IKEA sisekujundaja tõdes, et pühademeeleolu ei maksa midagi – pane lihtsalt vaasi mõned lilled või pungades puuoksad või kasuta neid kaunistava elemendina salvrättide või söögiriistade juures. Need annavad lauale kindlasti erilise ilme.

«Ka mererohust karbikesed sobivad hästi lihavõttelauda  kaunistama. Need on valmistatud naturaalsest materjalist, mis mõjub hubaselt ja sobib ideaalselt värvitud munadele. Lisa mõned puuoksad ja heina ning need näevad välja nagu armsad linnupesad. See paneb kõigil pere pisimatel silmad särama,» täheldas ta.

Kata laud vaid paari minutiga

Lauakatmine võib võtta vaid paar minutit. Alati pole vaja serveerimisaluseid ja erilisi, kuid palju ruumi võtvaid nõusid, sest toitu saad serveerida ka näiteks eri suuruses klaasnõudes ja lõikelaudadel.

«Bambusest kaaned sobivad hästi nii leivataldrikuks kui ka kastmete serveerimiseks. Kuna bambus on naturaalne materjal, loovad need ka hubasust. Nende kõrvale sobivad ka bambusest lõikelauad. Niipea kui olete söömise lõpetanud, saad toidu lihtsalt kinni katta ja külmkappi järgmist päeva ootama panna. Toit püsib värskena ja säilitab kõik maitsed,» lisas sisekujundaja.

Erilise laua saab ka olemasolevatest detailidest kokku panna.
Erilise laua saab ka olemasolevatest detailidest kokku panna. Foto: Ikea

Tema sõnul maksavad sellised anumad vaid paar eurot, kuid neid saab edukalt kasutada ka pärast lihavõttepühade lõppu – näiteks toidu säilitamiseks külmkapis või köögikappides, väikestes portsjonites toiduvalmistamiseks või isegi sügavkülmas.

Pühademeeleolu annab juurde ka isikupäraste kaunistuste meisterdamine. Keera munatopside ümber salvrätid ja meisterda neist lihavõttejänesed. Selleks leia oma nõude või lauakaunistustega sobivat värvi salvrätid.

Midagi klassikasõpradele

Klassikaline valge värv näeb pidulaual alati hea välja. Ja valgest portselanist taldrikutel serveeritud eine tõstab kahtlemata tuju.

«Isegi kõige kaunimad valged nõud ei paista valge laudlina taustal hästi silma. Seega tuleks valida nõudest pisut tumedamad ühevärvilised lauamatid. Kui nõud on ühevärvilised, võid valida mängulisema mustrilise laudlina.  See mõjub kevadiselt ja teeb tuju heaks,» ütles Rimkus.

Mustrid ja tekstuurid toovad valgete nõude ilu paremini esile.
Mustrid ja tekstuurid toovad valgete nõude ilu paremini esile. Foto: Ikea

Kui sul on väikesed lapsed, siis võib-olla on pidulike nõude asemel kindlam valik ohutust plastist valmistatud taldrikud ja söögiriistad. Nagu ka lõbusate mustritega rätikud, mis aitavad lauda puhtana ja lapsed tegevuses hoida.

Minimalistlikuma stiili austajatele

Sel aastal võib kevadpühadel laua katta ka vaid kahele inimesele. Ja selleks ei lähe vaja isegi laudlina.

«Pühademeeleolu loomine ei eelda pidulikku laudlina. Tavalised laudlinikud, lauamatid ja salvrätikud näevad samuti väga head ning kaasaegsed välja ja loovad hubasust, lisaks  maksavad vaid paar eurot,» nentis sisekujundaja.

Ta soovitab valida laudliniku või lauamatid, mis sobivad ülejäänuga kokku. Kauni esteetilise mulje loomiseks võiks sama värv esineda ka lauanõudel ja kaunistustel. Näiteks võid laudliniku panna sobima kokku taimede, klaaside või taldrikutega.

Pühademeeleolu ei eelda tingimata pidulikku lauda.
Pühademeeleolu ei eelda tingimata pidulikku lauda. Foto: Ikea

«Neile, kellele värvid ei meeldi, soovitan mängida tekstuuridega. Osta näiteks paar uut huvitava tekstuuriga nõud ja kombineeri neid juba olemasolevatega. Need võivad olla nii erinevat kui ka sama värvi. Viimase lihvi saad anda lillede või muude taimedega. Kui laud on kaetud neutraalsete värvidega, kasuta julgelt palju rohelust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles