5 köögivilja, mille kasvatamisega saab igaüks hakkama

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Binyamin Mellish/Pexels

Ilm läheb iga päevaga järjest soojemaks ja õnneks ei ole veel liiga hilja näpud mullaseks teha. Siin on viis köögivilja, mille kasvatamisega saab ka kõige saamatum rohenäpp hakkama.

Redised

Redise valmimiseks kulub ligikaudu üks kuu, kirjutab realsimple.com. Need juurviljad ei vaja kasvamiseks sügavat mulda, kuid seemneid ei tasuks üksteisele liiga lähestikku istutada. Istuta seeme ühe kuni kahe sentimeetri sügavusele mulda ning seejärel kasta korralikult. Edasi vajavad redised minimaalselt tähelepanu. Samuti on need taimed päikese osas vähenõudlikud.

Küüslauk

Küüslaugu kasvatamiseks tuleb istutada küüslaugu küüs ühe kuni kahe sentimeetri sügavusele mulda nii, et selle terav tipp oleks taeva poole. Paari päeva möödudes peaks küünest roheline vars välja kasvama. Varre külge moodustub õisik, mis tuleb ära murda. Sedasi suunab küüslauk kogu oma energia uue mugula kasvatamisele. Ära murtud õisik kõlbab süüa ja marineeritult on tal suurepärane maitse. 

Piparmünt

Selle maitsetaime kasvatamisega saab ka kõige saamatum rohenäpp hakkama. Kuid piparmündiga tuleb olla ettevaatlik, kuna see võib kiiresti vohama hakata peenardes, kus sa seda näha ei taha. Seega on piparmünti kõige mõistlikum kasvatada potis. Kuna piparmündi taime on seemnest keeruline kasvatada, siis tasuks osta juba idanenud taim. 

Kurk

Veel üheks vähenõudlikuks köögiviljaks on kurk. Saagi valmimiseks kulub enamasti poolteist kuud. Kurgiseemneid võib külvata kas otse mulla pinnale või ette kasvatada kodus aknalaual. Arvestada tuleb sellega, et kurgitaim hakkab peenra pinnal ronima, seega vajab see taim kasvamiseks ruumi. Õue tasub seemneid külvata või idanenud taimi istutada, kui öökülmad möödas on. 

Lehtsalat

Lehtsalat on üks esimesi aiasaadusi, mis peenras valmis saab. Salati kasvatamiseks tuleb seemned puistata reana kobestatud mullale ning katta õhukese mullakihiga. Kuniks taim idaneb, tuleb hoida muld niiske. Saak valmib kolme kuni nelja nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles