Kriisi ei tulegi? Inimeste huvi kinnisvarakuulutuste vastu on rekordiline

Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy
Pärnaõue uusarendus.
Pärnaõue uusarendus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti kahe suurima kinnisvaraportaali KV.ee ja City24.ee külastatavus on viimastel päevadel olnud rekordiliselt kõrge. Mõlema portaali juhi sõnul püsib inimeste huvi kinnivarakuulutuste vastu kõrgel.

Kinnisvaraportaali KV.ee juhi Tarvo Tesloni sõnul kukkus külastatavus kohe peale eriolukorra välja kuulutamist. Kuid aprilli alguseks oli kinnisvara kuulutuste vaatamised taastunud ja kuulutusi vaadati kolmandiku võrra rohkem kui aasta tagasi.

«Külastajate arv hakkas vaikselt kahanema 11. märtsil ning kõige järsem kukkumine oli päev peale eriolukorra väljakuulutamist. Külastajate arv vähenes nädalaks kohati kuni viiendiku võrra. Sarnaselt kukkus ka uute kuulutuste lisamine kinnisvara omanike poolt,» rääkis Teslon eriolukorra mõjust portaalile.

Telsoni sõnul lisati kriisi algul müügikuulutusi oluliselt vähem, kuid väga palju tuli juurde üürikuulutusi. Üürikuulutuste arv kasvas aprilli alguseks ligi 70%. «Põhjus oli lihtne, turiste ei ole ja lühiajaline üür enam ei toiminud. Otsiti kiirelt üürnike, et saamata jäänud tulu kuidagi korvata. Aprilli alguseks harjuti olukorraga ja kuulutuste lisamine taastus kiiresti. Sel kevadel on peale üürikorterite kasvanud veel majade kuulutuste arv,» räägib Telson.

Aprilli alguses jätkus portaali külastajate kasv ja aprilli teisest nädalast vaadatakse kuulutusi lausa 30% rohkem kui aasta tagasi. Viimasel nädalal vaadati kuulutusi rekordiliselt üle 6 miljoni korra, mis tähendab, et iga kuulutust vaadati umbes 230 korda nädalas. «Täna on ebaselge, mis täpselt hiljutist, lausa rekordilist külastajate kasvu suurendab,» arutles Teslon.

Kinnisvaraportaali City24 juhataja Karin Noppel-Kokerovi sõnul inimeste huvi elamispindade vastu suures tõusutrendis. «Võrreldes märtsi esimese poolega on korterite ja majade otsingud kasvanud ligi 25 protsenti. Eriti on märgata huvi kasvu linnaeramute, suvilate ja maakodude vastu,» räägib Noppel-Kokerov.

Noppel-Kokerov selgitab, et Maa-ameti esialgse statistika järgi on näha, et võrreldes märtsikuuga saab aprillis olema korteritehinguid ligi poole võrra vähem, kuid tehingute hinnad on langenud vaid mõne protsendi. 

«Need numbrid näitavad, et inimesed ja ettevõtted, kes müüvad kodusid, on jäänud pigem äraootavale seisukohale. Kuna tegemist on kallite otsustega, siis hinnamuutused kinnisvaraturul võtavad aega,» lisas Noppel-Kokerov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles