Aprill koduaias: peenrad ootavad sättimist, kartul ja tippsibul toominga õitsemist

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Aprillikuised toimetused aias.
Aprillikuised toimetused aias. Foto: Shutterstock

Kui öiste ja päevaste õhutemperatuuride keskmine on umbes viis plusskraadi ja muld on ka juba soojenenud, võib aprillikuu keskpaigast alustada külmakindlate köögiviljade seemnete külvamisega.

Kõigi külvi- ja puhastustööde puhul tuleb asjatundjate sõnul jälgida öist temperatuuri ja kasutada vajadusel katteloori, et kaitsta taimi öökülma eest. See soodustab ühtlast ja kiiret tärkamist ja loob kahjustajatele füüsilise barjääri. Varajase külvi puhul saab ära kasutada mulla kevadist suurt niiskusevaru.

Gardesti kodu- ja aianduskeskuse aednik Jaana Vaino sõnul on aprillikuu keskpaigas paslik ette valmistada maa-alad ja peenrad varajase köögivilja kasvatamiseks. 

«Peenrad võiks teha nii laiad, et vajalikke hooldustöid saaks teha mõlemalt poolt, 1–1,2 meetrit. Kõrgus võiks olla 30 sentimeetrit, sest siis soojeneb päikesega pealmine peenrakiht kiiresti ja loob kasvatamiseks sobivad tingimused,» soovitas ta.

Kanepi Aiandi peaagronoom Merilin Saksing soovitab lisaks puhastada lillepeenrad eelmise aasta vartest, kobestada pinnast ja lisada peenrasse kompostmulda. Samuti ei tohi unustada puude-põõsaste hooldus- ja kujunduslõikust. 

«Saab teha paljude puude ja põõsaste hooldus-kujunduslõikust. Kevadel on vaja tagasi lõigata ilupõõsaid, mis õitsevad suvel või sügisel, näiteks jaapani enelad, hortensiad, põõsasmaranad,» lisas Vaino.

Hoolduslõikusega tuleb esmalt eemaldada külmast kahjustatud, kuivanud, valesse suunda kasvanud, haigustunnustega ja nõrgad oksad, ka vesi- ja juurevõsud.

Väga vanu põõsaid, mis on võimelised kasvatama piisavalt asendusvõrseid, saab Vaino sõnul ka tugevalt noorendada, lõigates neid tagasi 15–20 sentimeetri peale. Nii saab ilusaks nooreks kujundada kontpuud, pajud, arooniad, sarapuud, tuhkpuud.

Ette võib võtta ka kevadise taimekaitse ehk pritsimise. «Viljapuid peab pritsima vahetult enne õitsemist ja kohe peale kroonlehtede langemist. Pea meeles, et luuviljalised ehk kirsid ja ploomid õitsevad varakult. Pritsimiseks peab olema õhutemperatuur vähemalt 10 plusskraadi ja tuulevaikne ilm,» tähendas Saksing.

Soojanõudlikud taimed pelgavad öökülma

Kasvukohale võiks Vaino sõnul istutada kõiki aiataimi, mis on talvitunud aiaärides istutusnõude sees. Õuetaimi, mis  on kasvuhoones pottides enneaegselt õide-lehte puhkenud, on aga veidi vara külmade tuulte meelevalda istutada. «Kahjustada saavad taime pealmised osad, juurestik siiski ei sure,» lisas ta.

Suvelilleseemnetest on viimane aeg potti külvata mehhiko päsmaslille, lõvilõuga, mätasharja, kressi, lillhernest ja päevalille. Paprika ja tomati külvi jaoks on praegu aga hilja.  

Aprilli lõpus soovitab Vaino valmis teha peenrad soojanõudlikele köögiviljadele: kurk, kabatsokk, patisson, arbuus, melon, tomat, paprika. Peenra põhja soovitab ta panna kõdusõnnikut ja komposti, mida tuleks kohe sooja veega üle kasta. Pealmiseks kihiks tuleb aga uuesti veidi mulda peale panna. 

«Hiljem võib peenra katta, kas musta kile või peenravaibaga. Kilesse lõigatakse taimedele vastavad augud. Sinna istutatakse ettekasvatatud taimed ilmade soojenedes, kattes need kattelooriga. Võib asetada peenrale ka kaared ja katta need kilega,» selgitas ta.

Otse kasvuhoonesse võib aga Saksingu sõnul külvata redist, aedsalatit, aedtilli, spinatit, peterselli. Öökülmade ohus tuleb aimed ööseks kattelooriga katta ja päeval katteloor eemaldada,» märkis ta.

Külmakindlad kasvukohale külvatavad köögiviljad:

  • hernes (varane külv väldib hernemähkuri kahjustusi)
  • põlduba
  • porgand (katteloor kaitseb lehekirpude eest)
  • redis
  • kaalikas (katteloor kaitseb tuhktäide, kapsaliblikate röövikute levimise eest)
  • till
  • petersell
  • seller
  • spinat

Tark ei torma

Saksing soovitab oodata kõigi nende aiatöödega, mis pelgavad öiseid miinuskraade. «Eelkõige külvid avamaale ja püsiktaimede kuivanud pealsete koristus peenras, olgu siis maasikamaa või püsililled. Liigmärga muru ei tasu ka tallata ja õhutada, vaid jätta töö maikuusse,» rõhutab ta.  

Kuna tark ei torma, soovitab Vaino ka suviküüslaugu, salati, lillkapsa, spargelkapsa, nuikapsa hiliste sortide, talirõika ja naeriga veidi oodata. Nende külvi võib rahulikult maikuu esimestesse nädalatesse jätta. Soojalembese türgioaga pole samuti kiiret.

«Kartulipanek ja tippsibula mulda panek jäägu ootama aega, mil toomingas õitseb,» soovitas Jaana. «Juurviljadest kõige hiljem tuleks külvata söögipeeti, sest tema vajab mullatemperatuuri üle 10 kraadi,» lisas ta.

Enamuse otse kasvukohale külvatavate suvelillede – rukkilille, saialille, rõngaslilel, neiusilma – parim aeg mulda saada on samuti mai lõpp, mil loodetavasti öökülmad enam ei kimbuta. Siis peaksid mulda saama ka gladioolide mugulsibulad.

Aknalauale võib aga Saksingu sõnul külvata maitseaineid nagu till, basiilik, petersell, majoraan, seller, liivatee, salvei, koriander, münt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles