On aeg: hekid, puud ja põõsad vajavad suve eel pügamist

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kevad on enamiku hekkide lõikamiseks parim aeg, sest sellele järgneb kasvuperiood ja lõikehaavad paranevad kiiresti. Raagus hekitaimede okste asetusest ja tihedusest on samuti lihtsam ülevaadet saada. 

Viljapuudel ja -põõsastel võib K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibometsa sõnul kevadel julgelt lõigata külma- ja lumekahjustusi saanud oksi, keskendudes võra taastamisele. Selle töö käigus tuleks eemaldada ka surnud, haiged ja nõrgad võrsed.

Enamiku hekkide piiramiseks sobib aprilli teine ja mai esimene pool. Lehtpuuhekke on hea harvendada siis, kui öökülmad enam ei kimbuta.

«Okaspuuhekkide puhul kehtib reegel, et noorena tuleb neid pügada harva ja mõõdukalt. Kui hekk on saavutanud soovitud kõrguse ja laiuse, saab taimi julgemalt pügada. Okaspuu pügamiseks sobivad nii kevad kui sügis, kuid kärpida võiks korra aastas ja seda pole soovitatav teha värskete noorte kasvude perioodil,» tähendas Uibomets.

Elupuud, erinevalt teistest igihaljastest hekkidest, nõuavad tema sõnul sagedast tagasilõikamist juba noorena. Elupuu kasvab tugev ja tihe vaid siis, kui seda pidevalt lõigata. Lõigata tasub nii kevadel kui sügisel. 

Mahlajooksvad puud, näiteks kased, lõigatakse Uibometsa sõnul pärast mahlajooksu lõppemist. Sireleid on aga soovitatav lõigata alles siis, kui õitsemine on läbi ehk vastu suve. «Kevadel kaunilt õitsvaid hekke tasub lõigata hoopis sügisel, et mitte ilusat õitseaega piirata,» lisab ta.

Tööriist sõltub hekist

Heki ning ilupõõsaste pügamise edukuse eelduseks on oskused ja õiged tööriistad. Sõltuvalt hekist ja selle suurusest tuleks soetada kas aiakäärid, hekikäärid või hekilõikur. Kõik tööriistad peavad olema hooldatud ja teritatud, et need hekki vajaliku piiramise asemel ei kahjustaks.

Aiakääridega saab noort, äsja rajatud hekki tagasi lõigata. Hekikäärid ja hekilõikur on vajalikud täiskasvanud heki ja suurte aiavormide pügamiseks. Väikeses dekoratiivaias piisab enamasti hekikääridest, aga kui hekk on pikk ja kõrge nagu müür, tuleb käte säästmiseks võtta appi hekilõikur ja redel.

Ühtlase kõrgusega heki saavutamiseks lüüakse heki otstesse vaiad, mille vahele paigutatakse nöör. Pärast kõigi nende okste äralõikamist, mis jäävad nöörist kõrgemale, saabki kauni ja sirge tulemuse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles