Õudne! Köögisvammil elutseb uskumatu arv baktereid

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Enamik meist vahetab kööginuustiku uue vastu välja alles siis, kui sellest enam suurt midagi järgi jäänud ei ole. Kuid vana nuustik tuleks uue vastu märksa tihedamini välja vahetada.

Saksamaal Furtwangeni ülikoolis läbiviidud uuringus selgus, et köögisvamm on kõige räpasem asi meie elamises, kirjutab rd.com. Teadusväljaandes Scientific Reports 2017. aastal avaldatud uuringus leiti, et nädal kasutuses olnud svammil leidub keskmiselt 362 eri liiki baktereid nagu näiteks koli- ja salmonellabakter. Kokku leidus ühel svammil keskmiselt lausa 5,5 triljonit organismi.

Uurimustööd juhtinud mikrobioloogi Dr. Markus Egerti sõnul on köögisvamm bakterite paljunemiseks suurepärane keskkond. «Köögisvamm on enamasti niiske ning seda hoitakse soojas kohas. Lisaks on nuustik poorne, mille tõttu on seal väga suur pind, millel bakterid elutseda saavad. Nende koosmõjul on köögisvamm lausa ideaalne koht bakterite paljunemiseks,» räägid Dr. Egert.

Mikrobioloogi sõnul tuleks vana svamm uue vastu välja vahetada iga nädala või kahe tagant. «Kuna köögisvammil elab triljoneid organisme, siis ei ole ühegi koduse vahendiga võimalik neid kõiki hävitada. Mõttekam on lihtsalt uus köögisvamm võtta,» räägib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles