Puust ja punaseks: mis erinevus on «kõlblik kuni» ja «parim enne» toidul?

Kodu.postimees.ee
Copy
Kahel väljendil on võimalik kergesti vahet teha.
Kahel väljendil on võimalik kergesti vahet teha. Foto: Shutterstock

Aeg-ajalt kerkib uuesti esile küsimus, mis vahe on väljenditel «kõlblik kuni» ja «parim enne». Nendel kahel väljendil on aga võimalik kergesti vahet teha, kui mõelda sõnade tähendusele, kirjutab Külli Johanson Maaeluministeeriumi blogis.

Toit, millel on väljend «kõlblik kuni», ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend «parim enne», ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul söögikõlbulik.

«Kõlblik kuni» tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult tarbida. Selline märgistus on kiiresti riknevatel toitudel nagu näiteks suitsutatud kala, lihatooted, salatid ja jogurtid. Pärast «kõlblik kuni» kuupäeva möödumist ei tohi seda toitu müüa, jagada ega tarbida, kuna säilimisaja möödumisel võivad selles arenema hakata tervisele ohtlikud mikroorganismid.

Kiirestiriknevate toitude puhul on eriti oluline pidada kinni pakendil esitatud säilitamise tingimustest, üldjuhul peab sellist toitu säilitama jahutatult ehk külmkapi temperatuuril kaks kuni kuus plusskraadi. Samuti on oluline pidada kinni pakendil esitatud kasutamise tingimustest nagu näiteks «pärast pakendi avamist tarbida 3 päeva jooksul».

«Parim enne» tähistab kuupäeva, milleni toode säilitab oma eeldatava kvaliteedi. Pärast «parim enne» kuupäeva möödumist võivad toidu kvaliteediomadused näiteks lõhn, maitse või tekstuur olla veidi muutunud, kuid on endiselt head ja teatud aja jooksul on see toit söömiseks veel ohutu. «Parim enne» kuupäevaga on tähistatud leib, sai, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, karastusjoogid, konserveeritud tooted ja paljud teised toidud. Kvaliteediomaduste muutustena võib tuua järgmised näited:  maitseained ei pruugi olla enam nii aromaatsed, aga on endiselt head, leib ei ole enam nii pehme, aga on tarbitav ning hommikuhelveste vitamiinisisaldus võib olla langenud.

«Parim enne» ületanud toitu tohib müüa ja jagada eeldusel, et sellest on tarbijat teavitatud. Tarbijakaitseseaduse mõistes on tegemist puudusega kaubaga, mis tuleb eraldada uuest kaubast ja mille müügikohas tuleb panna välja asjakohane teave.

«Parim enne» kuupäeva ületanud toidu tarvitamisel peaks tarbija kontrollima, kas pakend on terve ja kas toit lõhnab ja maitseb hästi. Samuti peab sellise toidu müüja või jagaja saama aru, et võtab endale teatud vastutuse toidu ohutuse eest ega tohi jagada toitu, mis ei ole söögikõlbulik, näiteks hallitanud maasikaid või nö kummis konservi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles