Kinnisvaraekspert Andree Raid: kinnisvaramüüjad hoiavad hambad ristis hindu paigal

Kodu.postimees.ee
Copy
Pärnaõue uusarendus.
Pärnaõue uusarendus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna korteriturg on suurte muutuste teel, räägib Raid & Ko tegevjuht Andree Raid.

Maikuus on levimas arvamus, et tervisekriisi kõige hullem periood on selja taha jäämas. Märtsist aprillini viirust peljanud kinnisvaraostjad on turul taas vaikselt ringi liikumas.

Kõik kinnisvaraostjad ei ole kadunud

Mõningatel juhtudel võib tõdeda, et ostjate huvi ei ole kõigele vaatamata kuhugi kadunud. Nii näiteks pälvivad jätkuvalt ostuhuvi omapärased selgete konkurentsieelistega objektid, mille puhul hind ei ole huvilise esimene ostuargument. Kinnisvaraobjekti võib omapäraseks muuta näiteks merevaade, tuntud arhitekt või heal tasemel disain.

Tavapärasemate pakkumiste, näiteks tüüpkorterite puhul ei ole kinnisvaramüüjad kiirustanud hindu langetama. Pakkumiste hinnad püsivad endiselt aasta alguse tasemel. Müüjatele ei ole hinnaläbirääkimistes paindlikust olulisel määral juurde tekkinud.

Arvata võiks, et hinnad siiski liiguvad pigem aeglase languse suunas. Palgatoetused ja laenupuhkused on äkilise ja kiire korterite hinnalanguse ära hoidnud.

Korteriostjatel on jalad alt löödud

Ostjate trumpkaardid ehk kasvav palganumber ja kindlus töökoha osas on kadunud. Varasemalt optimistlikud pankurid vaatavad laenukliente kahtlustavalt. Mõnevõrra olevat kerkinud omafinantseeringu määrad ja intressimäärad. 

Need tegurid tähendavad, et keskmise ostja jaoks ei pruugi kinnisvara soetamine jõukohane olla. Võib-olla pole keskmisel koduostjal piisavat kindlustunnet töökoha ja sissetuleku säilimise osas või tundub küsitav hinnatase täna liiga kõrge.

Mõju hindades näeme sügiseks

Kinnisvaraturu muutused toimuvad aeglaselt. Eeldada võib, et paari kuu pärast muutuvad tänased hindu jõuga paigal hoidvad kinnisvaramüüjad närvilisemaks. Sügisel hakkavad otsuseid langetama need kinnisvaraga kimpus olevad inimesed, kelle laenumaksete puhkused hakkavad lõppema. Nii võime aasta teises pooles näha hindade langust neilt kinnisvaramüüjatelt, kes müügitehinguni jõudmisega enam oodata ei kannata.

Teised kinnisvaramüüjad hoiavad hambad ristis hindu paigal. Sisuliselt lükkavad nad müügitehingud edasi kaugesse tulevikku. Kui tehingu edasilükkamine probleeme ei tekita, siis ei pruugi see halb plaan olla.

Järgmisele aastale prognoositakse tänavuse 7-10 protsendise majanduslanguse asemele 5-7 protsendist majanduskasvu. Majanduse kasvukursile pöördumine ei tähenda kohest kinnisvara hinnatõusu, aga positiivse plaani järgi liikudes võivad korterite hinnad 2021. aasta lõpus aeglase tõususuuna võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles