VAATA ⟩ Viljandimaal Koksvere külas valmis riiklikul toetusel ehitatud üürikortermaja

Kodu.postimees.ee
Copy
Koksvere külas valminud kortermaja.
Koksvere külas valminud kortermaja. Foto: Silikaat Grupp AS

Viljandimaa servals Koksvere külas valmis riikliku toetusega ehitatud üürielamu. Majas on viis kolme- ja kuus kahetoalist korterit ning esimene üüriline sai võtmed kätte 15.mail.

KredExi riikliku üürimajade programmi, Silikaat Grupi ja Põhja-Sakala valla koostöös valminud energiatõhus elamu loob nii kohalikele elanikele kui uutele tulijatele täiendava võimaluse asuda tööle Põhja-Sakala vallas asuvatesse ettevõtetesse. 

Elutuba.
Elutuba. Foto: Silikaat Grupp AS

Silikaat Grupi tegevjuhi Jaak Saarniidu sõnul oli eesmärgiks rajada kaasaegne madalate kommunaalkuludega üürimaja, mida saavad endale lubada ka väiksema sissetulekuga pered ja tööjõuturule sisenevad noored. «Koksvere üürimaja puhul on tegemist A-energiatarbega ehk ülisäästliku hoonega, kus kommunaalkulud jäävad 60-80 euro kanti. Aasta läbi madalad püsikulud on tagatud maja katusele paigaldatud päikesepaneelidega ja maaküttega ning puhta veega varustab elanikke vastrajatud puurkaev,» räägib ta.

KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu sõnul tasub energiatõhususe suurendamisse panustada nii uute eluhoonete ehitamisel kui ka olemasolevate rekonstrueerimisel. «Energiatõhusus ei tähenda vaid soojapidavat fassaadi. Targalt ehitatud või rekonstrueeritud energiatõhusas elamus on hea sisekliima, läbimõeldud tehnosüsteemid ja nagu Koksvere üürimaja puhul näha – toimub osa energiatootmist kohapeal, kasutades päikesepaneele ja maakütet,» lausub ta.

Köök.
Köök. Foto: Silikaat Grupp AS

Koksveres asuva ja loomakasvatusega tegeleva ettevõtte Mangeni PM OÜ juhatuse liige Maarika Susi usub, et kaasaegsed elutingimused meelitavad valda nii häid spetsialiste kui ka motiveerivad nooremat põlvkonda maapiirkonda jääma. «Esimeseks üürnikuks majas oli noor vasikatalitaja, kelle tööleasumise tegi suuresti võimalikuks elamispind farmi läheduses,» räägib Susi.

«Kindlasti annab üürimaja rajamine Põhja-Sakala vallale naabervaldadega võrreldes tugeva konkurentsieelise tööjõu värbamisel. Tervikuna toetab see Koksvere piirkonna ettevõtluse arengut kning aitab piirkonna inimestele tuua lähemale eluks vajalikke teenuseid,“ lisas Saarniit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles