Üürid korterit? 7 nüanssi, mis selle märkimisväärselt lihtsamaks teevad

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Arco Vara maakler Gertu Õunap selgitab, kuidas üürituru kirjus virvarris toime tulla. 

Üüriturul kohtame väga erinevaid inimesi. Palju on peresid, kes ei saa maja ostmiseks laenu ja kes otsivad seetõttu suuremat üüripinda, et igal lapsel oleks oma tuba. Tudengid otsivad endale soodsat peatumispaika kooli lähedusse. Ajutist peatuspaika vajavad ka töölised ning muudel põhjustel kolivad inimesed. Siiski olen märganud üürikortereid vahendades teatud mustrit, kirjutab Gertu Õunap Arco Vara blogis

  • Kliendid soovivad enamasti, et korteris oleks olemas juba kasutusvalmis pesumasin, külmik ja köögitehnika. Klient tahab, et tema põhivajadused oleksid rahuldatud, ning neid tüütuid ja kulukaid väljaminekuid ei soovi ta ise teha.
  • On ka inimesi, kes tahavad, et üürikorteris oleks vähemalt lahtikäiv diivan või magamisase. Nii on neil võimalus huvi korral oma mööblit kaasa võtta, aga kui neil ei ole midagi võtta kaasa, on esmavajadus siiski rahuldatud.
  • Kui üürile antakse tervenisti sisustatud korter, osutub see tavaliselt probleemiks, kuna üürihuvilistel pole piisavalt ruumi ega võimalust enda sisustust kaasa tuua. Omaniku mööbli keldrisse tassimine pole lahendus, aga üldjuhul ei soovi üürihuviline ka oma mööblist ja sisustuselementidest loobuda, vaid need tahetakse kolides kaasa võtta.
  • Tihti soovitakse ka jalgratta või lapsevankri paigutamiseks sobivat kohta, seega on kuuri- või keldriboksi kasutusvõimalus korterit välja üürides alati boonuseks.
  • Üürileandja ja maakleri jaoks teeb hea üürilise leidmise lihtsamaks kliendi avameelsus. Klient ei tohiks varjata olulist informatsiooni, näiteks laste arvu, lemmikloomade, rahaliste vahendite või maksehäirete kohta. Informatsiooni varjamise korral kaob usaldus potentsiaalse üürniku vastu ning siis hakatakse läbirääkimisi pidama järgmise huvilisega.
  • Kui huvilisele üüripinda näidata, siis peaks olema teada ka kommunaalarvete suurus: see aitab välja arvutada, kas üürikorteri kulud on tema jaoks mõistlikud ja jõukohased. Seda informatsiooni ei tohiks varjata ega kulu väiksemaks valetada. Hullem variant on see, kui hiljem selgub, et üürnik ei jaksa kommunaalteenuste eest tasuda või hakkab sellega venitama.
  • Üüriprotsessi kiirendab oluliselt üüritava pinna üldvälimus: kui korter on puhas ja hoitud, on soovijaid kindlasti rohkem. Seega tuleks alati enne üüripinna edasiandmist teha puhastus, kui eelmine üürnik pole seda teinud.
  • Üüriturg võiks olla nii läbipaistev kui võimalik. Üürihuviline ning üürileandja peaksid mõlemad esitama teineteisele õiget ning asjakohast informatsiooni. Kiire protsessi tagab ka see, kui korteris on osaliselt olemas eluks vajalik tehnika ning vähemalt üks magamisase.
  • Kui otsite üüripinda, siis võtke julgelt ühendust ja küsige vajalikku teavet maaklerilt või üürileandjalt. Aus ja üksteisega arvestav suhtlus viib soovitud tulemuseni!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles