Ekspert selgitab: mis saab poolikutest arendustest?

Kodu.postimees.ee
Copy
Suuremat krahhi asjatundja sõnul seekord ei tule.
Suuremat krahhi asjatundja sõnul seekord ei tule. Foto: Shutterstock

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul 2008. aasta kriisiga võrreldavat kinnisvaraarendajate pankrotilainet tulemas pole.

Martin Vahteri kinnitusel on elamuarenduste tervis hea, sest eelmisest kriisist õpiti ning laovaru on väike. «Ütlen ära, et tondilosse seekord ei tule. Arendajad tegid pigem projekte nii öelda maja haaval ning alustasid uue ehitamist alles siis, kui vana müüdud. Ilma müügibroneeringuteta uut maja pelgalt lootuse pealt ehitama ei hakatud,» rääkis ta.

Ta lisab, et ka pangad piirasid kahtlastele või vähese müügieduga arendustele ning tühjadele kruntidele laenamist, vähendades seeläbi riskantseid investeeringuid.

«Nendel väiksematel arendajatel, kel mingeid reserve müügi venimise korraks pole, võib igal ajal probleeme tekkida. Samas sellist suuremat krahhi, et terved kvartalid on pimedad, seekord ei tule,» märkis ta.

Vahter on veendunud, et valmis ehitatakse arendused, mille ehitusleping on juba sõlmitud. Suure tõenäosusega valmivad ka need arendused, kus pool majast juba püsti on. Heas asukohas ning suure müügipotentsiaaliga projektid valmivad tema meelest nii ehk naa.

«Näiteks kerkib Lasnamäe Majaka asumisse Tallinna ülemise tuletorni ümber väga eriline, kuid mõistliku hinnaga kvartal, mille tehingud toimuvad ka praegusel ajal. Nõrgemad või päris algusetapis projektid on aga seisma pandud, et mingi selgus ära oodata,» tõi ta näiteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles