Loomulik valgus on pika une võti

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Aastatuhandete vältel on inimkond õppinud elama päeva ja öö vaheldumise rütmis. Tänapäeval on elekter ööpäevaringselt kättesaadav ning kunstlik valgus võib täita meie eluruume igal ajal. Loomulik päevavalgus on aga hea tervise ja pika une võtmeks. 

Arktikas läbiviidud uuringud kinnitavad päevavalguse olulisust. Polaarpäeva perioodil läbi viidud uuringud näitasid, et inimesed magavad öösel sügavamalt ja puhkavad end paremini välja kui polaaröö ajal.

Parim valgus on loomulik valgus

Velux Baltikumi juhi Dimitrijs Astašonoksi sõnul eelistavad inimesed kodusid, kus päev algab hommikuvalgusega ning õhtu kulgeks päikeseloojanguga. Selle tõttu peavad paljud suureks miinuseks seda, kui korter asub näiteks keldrikorrusel või kõik aknad avanevad põhjasuunas.

«Oleme programmeeritud olema valgel ajal aktiivsed ja pimedal aja puhkama. Selle rütmi käivitajaks on hommiku- ja õhtuvalgus. Teadusuuringutest on selgunud, et inimese sisemine kell saab impulsse silma võrkkestal asuvate gangliorakkude kaudu. Need rakud reageerivad sinisele valgusele, mida leidub hommikuvalguses. See mõjub ajule ergutavalt,» räägib Astašonoks.

Kui valgusest jääb puudu

Vähene loomulik valgus suurendab uneprobleemide tekkimise tõenäosust, kuna päevavalgus aitab hoida inimeste sisemist kella ööpäeva rütmiga kooskõlas.

Selle tõttu soovitab Astašonoks olla tähelepanelik oma pereliikmete ja lähedaste suhtes, kes enamiku päevast nelja seina vahel veedavad. Tervise ja heaolu nimel soovitab ta rohkem päevavalguse käes viibida. Samuti soovitab Astašonoks ümber mõelda koduse tubadepaigutuse, et seal viibivad inimesed oleksid rohkem loomuliku valguse käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles