Kinnisvaraanalüütik: pakkumiste arv kasvab, hind veidi väheneb

Kodu.postimees.ee
Copy
Tehingute arv on viimase kuu aja jooksul tõusnud nii Tallinnas kui ka mujal Eestis.
Tehingute arv on viimase kuu aja jooksul tõusnud nii Tallinnas kui ka mujal Eestis. Foto: Shutterstock

Maikuu alguseks oli koroonaviiruse leviku tõttu langenud nii tehingute arv kui ka keskmine ruutmeetri hind Harjumaal ning ka mujal Eestis, kuid pakkumiste arv kasvanud. Maikuu muutusi kinnisvaraturul analüüsib Lahe Kinnisvara kutseline hindaja ja analüütik Jaanika-Jane Tõnurist.

Mais tehti 18 protsenti rohkem tehinguid kui aprillis, aga 35 protsenti vähem kui mais 2019.

Harjumaal sõlmiti mais 706 korteriomandi ostu-müügitehingut, mis on Tõnuristi sõnul võrreldes eelmise aasta maikuuga 35 protsenti vähem, kuid võrreldes käesoleva aasta aprillikuuga siiski 18 protsenti enam.

Tehingute arv on viimase kuu aja jooksul tõusnud nii Tallinnas kui ka mujal Eestis, välja arvatud Hiiumaal, Läänemaal, Tartumaal ja Saaremaal.

Müügitehingute keskmine ruutmeetri hind

Maikuus sõlmitud korteriomandi tehingute keskmine hind Harjumaal oli 1967 eurot ruutmeetri kohta. See on Tõnuristi sõnul võrreldes eelmise aasta maikuuga 9,6 protsenti kõrgem. 

  • Tallinnas on ruutmeetri hind tõusnud:
  • Kesklinna,
  • Haabersti,
  • Põhja-Tallinna linnaosades.

Nendes linnaosades on mitmeid uusarendusi ning Tõnurist on arvamusel, et keskmine hind kasvas just seetõttu, et vormistati mõne arenduse asjaõiguslepingud, mille korterite hinnad on juba varem kokku lepitud.

Tehingute keskmine hind on viimase kuu aja jooksul tõusnud nii Tallinnas, Järvamaal, Põlvamaal, Võrumaal kui ka Pärnumaal. Ühe kuu baasil siiski veel järeldusi teha ei saa, kuna statistikat võivad mõjutada üksikud väga kallid või odavad tehingud ning arendatavate korterelamute asjaõigustehingute vormistamised.

Pakkumiste arv kasvab, hind väheneb

2020. aasta maikuus oli Harjumaal pakkumisel keskmiselt 4600 korterit, millest Tallinnas 4154. Võrreldes aprillikuuga on pakkumiste arv kasvanud Harjumaal 4,1 protsenti ja Tallinnas 3 protsenti. 2020. aasta aprillikuus oli Harjumaal pakkumisel keskmiselt 4418 korterit, millest Tallinnas 4032. 

Korterite müügipakkumiste keskmised ruutmeetri hinnad on ainult väga vähesel määral langenud. Kui 2020. aasta aprillis oli Harjumaal pakkumisel olnud korterite keskmine ruutmeetri hind oli 2250 eurit ruutmeetri kohta, siis keskmine pakkumishind mais oli 2220 eurot ruutmeetri kohta.

Harjumaa üürikorterite pakkumiste arv kasvas maikuus, võrreldes kuu varasema ajaga, 6,6 protsenti ja Tallinnas 6 protsenti.

2020. aasta aprillikuus oli Harjumaal pakkumisel 1856 üürikorterit, millest Tallinnas 1811 ning maikuus 1978 üürikorterit, millest 1920 Tallinnas. Üüripakkumiste arv Harjumaal kasvas aprillikuus võrreldes kuu varasema ajaga 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles